Hrdinky seriálu Trapný padesátky | foto: ČT

Po šachové vraždě Obermannová představí seriál o třech trapných dámách

  • 1
Nadějná šachistka jede na simultánní partii se členy místního šachistického kroužku do městyse, kde najde mrtvou starostku. Tak začíná právě vycházející detektivka Dobré duše, kterou překvapivě napsala Irena Obermannová, známá spíš jako autorka románů pro ženy.

Ale sama spisovatelka, jejíž Deník šílené manželky či Divnovlásky se dočkaly též televizní verze, v tom zase takovou senzaci nevidí. „Už na FAMU jsem napsala detektivní scénář a moje úplně první knížka Frekvence tygra byla také detektivka. Ten žánr je výzva!,“ míní.

Změnu zjevně potřebovala. „S Irenou Obermannovou, autorkou takzvané ženské literatury, žiju už dvacet let a začala mi být těsná. Vznikla jakási Agáta Obermannová a z reakcí čtenářů s potěšením zjišťuju, že detektivky milují a že je ženy čtou,“ věří.

Nicméně jméno Obermannnové, scenáristky seriálu Život je ples, která napsala také řadu epizod Ulice, Ordinace či cyklu Škoda lásky, se brzy vrátí i na obrazovku. Od září totiž ČT nasadí její dvanáctidílný seriál Trapný padesátky.

„Hrdinka Kláry Melíškové je třikrát šťastně rozvedená, postava Aleny Mihulové jednou nešťastně vdaná a Pavla Tomicová se objeví coby nevítaný host,“ popsala autorka ústřední trio, které má divačkám ukázat, že „v padesáti život končí a začíná mejdan“.

Co vše je potká? Bůh sexu, dietní teror, pokus o společnou sebevraždu oběšením na WC i facka prezidentovi. Název seriálu, který natočil Michal Vajdička, vzala autorka z reality: „Zažila jsem situace, kdy matky na kritiku svých dcer odpovídají - Ano, vím, jsem trapná.“

Rozhovor s herečkou seriálu Alenou Mihulovou najdete na videu.