Jak hřešil Žižkov před sto lety (obálka knihy) | foto: Academia

O pražských bordelech, šotcích i barech

Magická Praha už není co bývala, můžeme se do ní ale vracet alespoň prostřednictvím knížek. A některé nás možná navedou i k nalezení jejího nového kouzla.

Zdeněk Šesták: JAK HŘEŠIL ŽIŽKOV PŘED STO LETY
Jak hřešil Žižkov před sto letyNa základě studia dobového tisku vydává Zdeněk Šesták už druhou knihu o životě "svobodné republiky Žižkov". Po titulu Jak žil Žižkov před sto lety tentokrát nahlíží populární pražskou čtvrť z kontroverznějšího hlediska. Popisuje soudní i kriminální případy, vraždy i sebevraždy, tajemné historky, skandály, způsoby práce galérky i prostitutek. Vše je podloženo bohatou faktografií, psáno však s láskou i nadhledem.
Vydal: Academia. Kategorie: Literatura faktu

Dan Hrubý: ČEKÁNÍ NA GOLEMA
Čekání na GolemaNovinář Dan Hrubý publikoval články o staré Praze i poeticko-nostalgické průvodce jejími ulicemi v časopise Reflex. Nyní své rozšířené příspěvky posbíral do knihy, která zdařile - byť ne vždy vesele - dává nahlédnout do pražské minulosti i současnosti. Centrum města, měnící se v turisticko-úřednicko-obchodní skleník s mizejícím běžným životem Hrubý "virtuálně" prochází a jako dobrý průvodce den za domem a ulici za ulicí vypráví posluchači-čtenáři, čím je které místo zajímavé a kdo za kterým oknem žil či pracoval.
Vydal: Nakladatelství XYZ. Kategorie: Průvodce

Eva Hudečková: TAJEMSTVÍ PRAŽSKÉHO ŠOTKA
Tajemství pražského šotkaRomán, autorkou-známou herečkou a spisovatelkou věnovaný "Milované Praze", se odehrává ve druhé polovině 19. století. Alegorický příběh, psaný bohatým až básnickým jazykem, na pozadí výborně vykresleného prostředí i doby nadčasově nastavuje zrcadlo pokřivené společnosti, v níž vládne hloupost, sobeckost a pokrytectví, honba za bezpracným ziskem a slávou. A řešení nachází na cestě od člověka k člověku.
Vydal: Ikar. Kategorie: Beletrie

Jorge Zúňiga Pavlov: LA CASA BLŮ
La Casa BlůAčkoli je autor čtyř dvojjazyčně vydaných povídek Chilan, o Praze devadesátých let toho ví víc než leckterý domorodec. Jeho příběhy, jejichž protagonisty jsou zejména cizinci, žijící v Praze, se točí kolem reálného kultovního baru La Casa Blů na rohu Kozí a Bílkovy ulice na Starém Městě. Právě mezinárodní "cvrkot" a noční život, spojený s nově nabytou svobodou, dodává v této knížce Praze její nový "magický" rozměr.
Vydal: Garamond. Kategorie: Beletrie