Alena Mornštajnová (57) spisovatelka

Alena Mornštajnová (57) spisovatelka | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

KNIHY 2023: Vrátí se Harry Hole. Vyprávět bude Mornštajnová i Woody Allen

  • 0
Místnost bez knih je jako tělo bez duše. Věděl to už Cicero. Jaké příběhy letos do knihoven zamíří s vročením 2023? Třeba intimní drama od Aleny Mornštajnové Les v domě, Harry Hole a jeho další temný případ z pera Jo Nesba nebo už pátá humoristická próza režiséra Woodyho Allena.

O Lesu v domě Alena Mornštajnová říká: „Z otrávené půdy nevyroste zdravý strom. A rodina, v níž chybí láska, porozumění a schopnost obětovat se pro druhého, nemůže zformovat člověka tak, aby pomohl udělat svět lepším místem pro všechny.“ Jméno hlavní hrdinky je Cácora, vychovává ji babička a celý život je zvyklá víc věcí skrývat a potlačovat, než sdílet. Román vyjde na začátku května.

Ve stejný čas vydá svou další knihu i Štěpán Javůrek. V pokračování Sudetského domu se vydává do doby po druhé světové válce, kdy podhorskou vesnici Skláře zabydlují české rodiny a jedna z jejích členek Jarmila Lukešová se musí vyrovnat s tíživou rodinnou situací i novou neopětovanou láskou. Do minulosti se v druhém vydání knihy Kočičí životy vrací i novinářka a mluvčí Václava Havla Eda Kriseová. Román o osudových láskách, odchodech i návratech Čechů, kteří na konci devatenáctého století přišli na Volyň za lepším, se podle nakladatele Martina Vopěnky po 25 letech od publikace aktualizoval sám. „S válkou na Ukrajině se kniha a osudy v ní stávají ještě naléhavějšími,“ říká.

Z tuzemských autorek letos novinky chystají ještě Klára Vlasáková, Kristýna Trpková, Petra Klabouchová nebo Petra Hůlová.

Přispějí i nobelisté

Poté co na podzim navštívil Prahu, potěší norský spisovatel Jo Nesbo své fanoušky po čase dalším románem s vyšetřovatelem Harry Holem. V románu Zatmění se vydává z Los Angeles zpět do Osla, aby vypátral vraha, který by mohl ohrozit ženu, jež mu zachránila život. Ze severu se k českým čtenářům vydává i další vyprávění Frederika Backmana Vítězové, které je třetím ze série Medvědín. Tentokrát s osudem obyvatel městečka uprostřed lesů zamává silná vichřice.

Z nobelistů se českého překladu dočká na podzim román Olgy Tokarczukové (v originále Empuzjon), který se odehrává těsně před vypuknutím první světové války v lehce hororových lázních v Javořích horách. Od dubna pak bude v knihkupectvích k dispozici průlomové dílo afrického držitele Nobelovy ceny Abdulrazaka Gurnaha za rok 2021 Ráj. „Podobně jako jeho předchozí i následující romány zaměřuje na klíčové otázky spojené s kolonizací, zároveň nabízí intimní, citlivý pohled na život, dospívání či zrání a prozření hlavního hrdiny Júsufa,“ uvádí nakladatelství. Nobelista se na Frankfurtském knižím veletrhu setkal se svými zahraničními vydavateli a mimo jiné prý „obdivoval českou obálku románu“ (viz galerie).

Návrat letos čeká i klasika americké literatury Cormaca McCarthyho. Po šestnácti letech od vydání světového bestselleru Cesta přichází s románem Pasažér. Odehrává se v roce 1980 a sleduje osudy záchranáře Bobbyho Westerna, který se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla, v němž nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí ale pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér.

Další literární matador, Salman Rushdie sepsal kolekci textů Jazyky pravdy, ve které se podle anotace „profiluje nejen jako oddaný obhájce svobody slova a umělecké výpovědi, ale především jako znalec světového písemnictví a kultury.“ Kniha vyjde v květnu. Další zahraniční tituly vyjdou třeba od Iana McEwana, Roberta Fulghuma nebo režiséra Woodyho Allena. Pátá sbírka humoristických próz Stav beztíže má znovu nabídnout jeho osobitý důvtip i tradiční dávkou nervózní sebereflexe.

Projevy Zelenského a Kissingerovy analýzy

Ze světa filmu se ke čtenářům chystají Deníky Alana Rickmana, představitele milovaného profesora Severuse Snapea z Harryho Pottera. Předmluvu ke knize napsala jeho herecká kolegyně Emma Thompsonová. Z herců pak svůj osud odvypráví ještě Will Smith, kterému k tomu dopomohl Mark Manson, autor bestselleru Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**dele. „Will je příběh o tom, jak jeden člověk ovládl své vlastní emoce, napsaný způsobem, jenž může pomoct komukoli jinému dokázat totéž,“ tvrdí anotace.

Z hudebníku letos knihy vydá třeba Nick Cave nebo Bob Dylan. A to vůbec poprvé od získání Nobelovy ceny za literaturu v roce 2016. V šestašedesáti textech má muzikant vyprávět o skladbách mnoha jiných umělců: Raye Charlese, Niny Simone či The Clash.

Kariéru šesti výrazných státníků v novince Leadership zanalyzuje laureát Nobelovy ceny míru Henry Kissinger, přičemž všechny vybrané pojí funkce v období, kdy se v Evropě hroutily zavedené instituce, koloniální struktury ustupovaly nezávislým státům v Asii a Africe a ze zbytků starého mezinárodního řádu bylo třeba vytvořit nový. Knižně letos vyjdou také vybrané projevy Volodymyra Zelenského, které opatřil úvodem, v němž se zamýšlí nad tím, co se o sobě a o Ukrajině dozvěděl od počátku invaze.

O svých cestách se rozepíše Jaroslav Rudiš. Na podzim se chystá kniha jeho cestopisných reportáží, která se v Německu stala bestsellerem. Český název se v tuto chvíli hledá. Vizuálně působivé by pak mohla být i monografie o životě a díle Lenky Reinerové nebo Tisíc let radostí a smutků Aj Wej-weje.

Šťastný čtenářský rok!

DALŠÍ KNIŽNÍ TIPY NA TITULY ROKU 2023

  • Ali Hazelwood
    Hypotéza lásky
  • Arnaldur Indridason
    Hluboké soutěsky
  • Ben Aaronovitch
    Co dělala Abigail v létě
  • Carmen Mola
    Obřad
  • Claire Keeganová
    Takové maličkosti
  • Colm Tóibín
    Čaroděj
  • Ernest Cline
    Ready Player Two
  • Hanya Yanagihara
    Do ráje
  • Jan Novák
    Komouši, grázlové, cikáni, fízlové & básníci
  • Jonathan Freedland
    Únik z Osvětimi
  • Jindřich Mann
    Stříbrný kouzelník
  • Kate Quinn
    Diamantové oko
  • Ljudmila Ulická
    Jákobův žebřík
  • Miroslav Macek
    Případ přelétavého starožitníka
  • Maggie Shipstead
    Velký kruh
  • Nino Haratischwiliová
    Chybějící světlo
  • Peter May
    Ušlechtilá stezka
  • Vlastimil Vondruška
    Černá lilie
  • Volker Kutscher
    Transatlantik