Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevěra slečny Kláry nakonec nikoho nebolí

Srovnáme-li první knihu Michala Viewegha Názory na vraždu z roku 1986 s jeho nejnovější prózou, Případem nevěrné Kláry, vidíme, jak je autor stále stejný, jak je - přívětivěji řečeno - stále svůj, ale jak už je zároveň někým úplně jiným.

Neměnnost
„Byla výstřední ještě v jednom smyslu: chodila oblékaná nejen nákladně, ale také vyzývavě. Měla nejhlubší výstřihy a nejdelší rozparky ve městě; svým způsobem na to měla právo, ale cosi z té záměrné rafinovanosti mě popuzovalo,“ můžeme číst v Názorech na vraždu.

„Tentokrát vstala a posadila se na opěradlo mého sedadla. Svetr si mezitím svlékla; mezi džínami a spodním okrajem jejího trička zelo dobrých dvacet centimetrů nahého břicha - koukaly nejen kyčle, ale i krajkové bílé kalhotky,“ přibližuje Viewegh hlavní hrdinku Kláru ve své novince.

Stále je to týž zrak, stejně potěšený, natěšený až nadržený, avšak držený v nevulgaritě, ale také v prosté popisnosti. Účelem Vieweghova stylu, který by šlo parafrází známého výroku „vidím - slyším“ označit za „vidím - píšu“, není jakkoliv při popisech esteticky prodlévat, imaginativně čarovat nebo z čirého potěšení a provokování ohromovat, nýbrž s maximální efektivitou napomoci dějovému spádu.

V tom je Viewegh v kontextu soudobé české prózy výjimečný, míněno naprosto bez ironie: ovládá ekonomiku vyjadřování. Nejeden dnešní autor má zhruba tytéž literární ambice a své prózy situuje a cílí do stejných sociálních vrstev jako Viewegh, avšak nedostává se mu takové efektivity výrazu, s mnohem menší neobratností na papíře převaluje mnohem větší množství slovní hmoty. Jestliže u Viewegha občas dochází k zadrhávání onoho dějového spádu, nikdy to není rafinovaný úmysl či náhlé „přesycení“ a zahuštění stylu, nýbrž vždy běží o autorský výpadek kombinačních a kompozičních dovedností.

MICHAL VIEWEGH
Případ nevěrné Kláry
Petrov, Brno 2003, 252 stran, náklad 45 000 výtisků, cena 240 korun

„Barevné balonky praskaly žárem a jejich duté rány občas provázela ozvěna zuřivého pláče - konečně proč ne, vždyť ve srovnání s argumenty všech vyvolávačů je má fabulace stále ještě poctivá,“ - stojí na první stránce prvotiny Názory na vraždu.

„'Ostatně jakápak smrt,' říkám pohrdavě. ‚Bylo by hloupé, aby se autor snažil čtenáři namluvit, píše Kundera, že jeho postavy skutečně žily.' 'Takže román je u konce?' 'Přesně tak. Už tě nepotřebuju,'“ - stojí na první stránce letošního Případu nevěrné Kláry. Postava tedy bude odpravena. Ale ještě předtím, než se tak stane, musí odvyprávět dotyčnou kauzu.

Tehdy i nyní Viewegh čtenáři ihned dává najevo, že běží o hru, že vše je vymyšleno a že příběh budeme prožívat „spolu“, nicméně že já, autor, budu držet otěže v rukách. Toto okamžité přiznání antiiluzivního vyprávěcího postupu pouze částečně souvisí s tím, že v obou knihách se vyskytují detektivní prvky, aniž ovšem jde o detektivku (jejíž příběh s motivem smrti do značné míry stojí a padá). Detektivní „příchutí“ je totiž pouze posílen Vieweghův setrvalý princip „pohrávání si“ s textem, průběžného přiznávání, že jsme svědky a spoluaktéry vzniku literárního díla.

Jinakost
V čem je tedy potom Případ nevěrné Kláry tak jiný? Ve srovnání s prvotinou je vyprávění „vzdušnější“, čtenářsky jaksi aerodynamičtější, nemá tolik záhybů. Jde o elegantní design. Při komparaci s autorovými romány od Báječných let pod psa (1992) k Báječným létům s Klausem (2002) zjistíme, že ubylo evidentní autobiografie. Nesmí nás mýlit, že zápletka nové knihy je následující: populární spisovatel Norbert Černý, čtyřicátník, nechá sledovat svoji dvacetiletou přítelkyni Kláru padesátiletým soukromým detektivem Denisem Pravdou. Žárlivý spisovatel současně začne psát román s tímto námětem. Detektiv se zaplete s Klárou. Odtud Norbertova zloba a rozhodnutí odpravit Denise. Onen román, který Norbert psal, je vlastně tím románem, který čteme. Vypravěč Denis je zastřelen hybatelem Norbertem.

Takto „scuknuto“, může to vyhlížet komplikovaně. V „reálu“ to však zdaleka není tak zlé. A jakkoliv se mohou nabízet snadné paralely s Vieweghovým osobním životem, tentokrát jde o daleko odtažitější záležitost; spisovatel Norbert Černý je zřetelně „papírovější“, vymyšlenější než postavy spisovatelů v autorových předchozích románech.

Spisovatel Viewegh uvedl novou knihu

Desítky lidí se ve čtvrtek sešly v knihkupectví Fišer, aby viděly spisovatele Michala Viewegha. Jen jednou se slavný spisovatel při autogramiádě své knihy Případ nevěrné Kláry zarazil: „Ještě by to asi neměl číst...“ prohodil směrem k mámě asi sedmiletého klučiny, který mu podstrkoval knihu k podpisu. „Ani nebude. Neumí česky,“ prohodila žena a Michal Viewegh si viditelně oddechl. Přestože v pražském knihkupectví Fišer včera vpodvečer fronta nadšených čtenářů snad neměla konce, Michal Viewegh se neúnavně usmíval a psal osobní věnování. „Kdepak, obrázky kreslit neumím,“ bránil se prosbě jedné z desítek dívek. Přestože se jeho nové dílo sotva narodilo, spisovatel sám se už pustil do další knihy. „Měla by to být taková groteska o českém pití. Humoristický román o alkoholikovi či alkoholičce a vyjde příští rok,“ řekl.
(lep)

Posun k ryzí fabulaci není sám o sobě nic devalvujícího, natož degradujícího, možná naopak; Viewegh se tím například odpoutal od malicherných potyček s intelektuály, do nichž se po kolena bořil v leckterých předešlých prózách. Rubem nové fáze Vieweghova profesionalismu, s důrazem na kombinatoriku imaginárního příběhu, je však také nová fáze slupkovitosti, skořápkovitosti jeho prozatérství.

Téma této knihy se rozdvojuje: jednou jeho částí je vášeň a žárlivost, druhou důsledky překročení některých zásad a mezí, kdy se pak události člověku začínají vymykat z rukou. Ale poněvadž v Případu nevěrné Kláry až na Denisova výstižná sebepozorování fyzického stárnutí neexistuje reflexe a protože zároveň děj je pouze interesantní, bravurně klouzavý, avšak málo dramatický, bez katarze, na konci příběhu nelze než konstatovat: Stalo se, co se stalo, toť vše. Nic za tím, žádné otázky, jak se věci v životě mají, co zůstává v každodennosti skryto a nedopovězeno. Přitom žádný z těchto nároků není v rozporu se zábavnou funkcí umění, jíž se tento spisovatel snaží dostát. Samozřejmě, vše je věc vkusu. Michal Viewegh je dnes v české literatuře přibližně tím, kým je skupina Lucie v české pop-music. Mně zkrátka přijdou zábavnější a zajímavější Tata Bojs.

Jeden z nás
Knihy Michala Viewegha jsou čtenářsky úspěšné a žádané i proto, že jeho vypsaná ruka svůdně nakládá s reáliemi, které všichni „dobře známe“ nebo si je alespoň umíme velmi dobře představit. Jsou to sociologicky i psychologicky názorné, nekomplikované sondy do české střední třídy. Tak i z Případu nevěrné Kláry sociologové jednou vytěží, jak vyhlíželo prostředí lepších pražských restaurací, kanceláří a bytů v roce asi 2002, jak si ekonomickou realitu té doby uměly pro sebe udělat snesitelnější některé studentky, kolik se platilo soukromým detektivům za sledování osob a kdo byl nejčastější klientelou...

Literární historici v budoucnu z Vieweghových knih nejspíš vyčtou, že v české literatuře v těchto dekádách působil autor, který byl svými řemeslnými schopnostmi blízko vyprávěcím, ale i marketingovým technikám populárnějších odrůd západních literatur a že díky tomu překročil ghetto češtiny (na záložce Případu nevěrné Klády je uvedeno, že Vieweghovy knihy byly dosud přeloženy do sedmnácti jazyků).

Každé zobecnění kulhá a je v podstatě drzé, ale i tak se zde o jedno pokusím: česká střední třída je právě taková, jaké jsou knihy Michala Viewegha. Je vcelku schopná naučit se řemeslu, zvládnout provoz, užít si svých drobných radostí. Když se po ní chce už jen o něco málo víc, začne být nafrněná, cukavá a vyrábí si v reálu neexistující nepřátele, jen aby měla svůj klid a pohodlí. V takovém „pohodovém“ rozpoložení si pak z času na čas vezme do ruky knihu, kterou zkonzumuje. Třeba Případ nevěrné Kláry. Michal Viewegh je jedním z našich příspěvků světu.

Michal Viewegh na autogramiádě. (10. dubna 2003)

Michal Viewegh na autogramiádě své nové knihy Případ nevěrné Kláry. (10. dubna 2003)

Chystá novou knihu. Nejprodávanější český spisovatel Michal Viewegh vydá svoji novinku v květnu.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...