Ilustrace Lukáše Urbánka z knihy Doktor Racek jede na prázdniny

Ilustrace Lukáše Urbánka z knihy Doktor Racek jede na prázdniny | foto: Racek

Nastartujte motorku, cesta světem s doktorem Rackem začíná

  • 0
"V hustém lese mezi smrčky pase malý skřítek cvrčky. Jednomu z nich klíšťata, prokousala kaťata," praví Milada Rezková v příběhu o doktoru Rackovi který na své motorce JAWA 250 vyjel na prázdninovou cestu republikou.

Knihu Doktor Racek jede na prázdniny s ilustracemi a fotografiemi Lukáše Urbánka vydalo nakladatelství Labyrint a dnes se bude křtít.

Doktor Racek jede na prázdniny (titul knihy)"Doktor Racek se rozhodne zavřít svoji ordinaci a opustit město. Nastartuje motorku a vůbec ještě netuší, kolik zázraků cestou potká," popsala rámec děje Jitka Koubková z Labyrintu.

Doktor Racek je vtipná, lehká, rýmovaná road movie pro malé děti a hravé rodiče, hlavními hrdiny jsou tu houby, zvířátka na lesní pasece, kapky deště i ječmenové pole.

A samozřejmě motocykl doktora Racka - jak se o něj správně postarat, kde má ten pekelný stroj hřídele a jak stáhnout řetězové kolo, to všechno se čtenář dozví v montážní příručce zařazené na konci knihy.

Videoklip ke knize Doktor Racek jede na prázdniny

Její originál jako by z oka vypadl plakátům rozvěšeným v garážích automechaniků ze sedmdesátých let, kdy taková motorka byla nedostižnou metou snad každého mladého muže.

Doktor Racek, postavička ve stylu starých igráčků, takový motocykl vlastní - a ocitá se s ním v reálném lese, na silnici i v poli. Tam všude absolvent VŠUP Lukáš Urbánek panáčka fotografoval. Doplněno kresbami, komiksem a malůvkami, vznikla suverénní koláž, která bude pravděpodobně aspirovat na některou z českých knižních cen.

Křest knihy Doktor Racek jede na prázdniny se koná dnes v půl šesté večer v Mlýnské kavárně na Kampě. Doktor Racek je navíc jednou z mála knih, která má i svůj videoklip - na YouTube.com.