Ilustační foto | foto: Profimedia.cz

Nakladatelé žádají Babiše o pomoc. Varují před likvidací knižního trhu

  • 36
Vládní opatření související s pandemií koronaviru paralyzovala knižní trh, jak už dříve informoval server iDNES.cz. Situace se dotýká knihkupců, nakladatelů i distributorů. Někteří z nich se proto rozhodli oslovit premiéra Andreje Babiše formou dopisu.

V souladu se zákonem o krizovém řízení žádají předsedu vlády Andreje Babiše o plnou náhradu škod způsobených v souvislosti s krizovými opatřeními. A to co nejdříve, dokud ještě situace není zcela likvidační.

„Apelujeme především na zachování knižního průmyslu, pokud možno ve stavu, v jakém byl před vládou vyhlášenými opatřeními, tím míněno, že je nezbytná finanční podpora dříve než po odeznění současného nouzového stavu, vyčíslení škody a následné úhradě utrpěné škody,“ uvádí společně šéfové vydavatelských domů Euromedia a Albatros Media, Svazu českých knihkupců a nakladatelů, distributora Kosmas a dalších společností.

„Český knižní průmysl je historicky nastaven tak, že trpí zvýšenou náchylností na sebemenší překážku. Bývalo dobrým zvykem naší země, že s ním zacházela citlivě. Posledním takovým projevem bylo snížení sazby DPH z jinak neudržitelných 21 procent na laskavějších 10 procent. Na vitalitě knižního průmyslu jsou v naší republice závislé desetitisíce lidí, autory a překladateli počínaje, knihkupci a redaktory konče,“ píší.

Nakladatelé v nouzovém režimu. Pozastavují se vydávání knih

Ilustrační foto

Předsedu vlády dále upozorňují na kultivační roli, kterou knižní trh ve společnosti sehrává. „Jde ale také o zachování pestrého knižního trhu, který má prokazatelný pozitivní vliv na vzdělanost, konkurenceschopnost a čtenářskou gramotnost. V současné situaci hrozí jeho nenávratný pád, a to především z důvodů možného zhroucení maloobchodní sítě, jejíž postavení bylo už předtím vratké,“ varují.

Budoucnost knižního trhu v tuto chvíli signatáři dopisu vidí černě. Zdůrazňují, že k obnově stability knižního trhu nebude stačit jen uvolnění současných opatření a otevření kamenných knihkupectví. Knihy, jako z principu spíše zbytné zboží, totiž nadále zůstanou na druhé koleji, což by mohlo v segmentu vést k hromadnému propouštění. 

„Jakkoliv se knižní trh počtem zaměstnanců a ekonomickou silou nemůže rovnat jiným odvětvím průmyslu, společenské škody takového zhroucení by se daly jen těžko vyčíslit,“ uvádí. 

Celé znění dopisu najdete v galerii.