Herta Müllerová

Herta Müllerová | foto: nordcolleg.de

Na Festival spisovatelů se sjedou kacíři a rebelové s Nobelovou cenou

  • 0
Na témata kacířství a rebelie se zaměří 20. ročník Festivalu spisovatelů, který začne 5. června. Pozvání do Prahy na festival přijali tři nositelé Nobelovy ceny za literaturu - německá autorka rumunského původu Herta Müllerová, čínský dramatik a romanopisec Kao Sing-ťien a karibský básník Derek Walcott.

Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu, která je na festivalu udělována, převezme jeden z hostů americký spisovatel Peter Matthiessen.

Kao Sing-ťien 1Přehlídka letos představí celkem 14 spisovatelů z různých zemí. Díla všech tří pozvaných nositelů Nobelovy ceny právě letos vycházejí v češtině. Nakladatelství Academia vydalo román Kao Sing-ťiena Hora duše, román Atemschaukel (Houpavý dech) chystá k vydání nakladatelství Mladá fronta. Organizátoři festivalu navíc dnes oznámili, že brzy v češtině poprvé vyjdou také verše Dereka Walcotta.

Hans Magnus Enzensberger"Každý spisovatel je v podstatě heretikem, každý je přirozeně rebelem," řekl prezident festivalu Michael March. Různá hlediska kacířství a rebelie se prolínají dílem všech pozvaných autorů. Například alžírská spisovatelka žijící ve Francii Asia Džibárová otevírá ve svých knihách tabuizovaná témata složitého postavení muslimských žen. Německý spisovatel Hans Magnus Enzensberger zase kritizuje morálku poválečného světa a upozorňuje na omezování svobody. Je také známým kritikem Evropské unie, dodal March.

Spisovatel Michal AjvazVedle autorských čtení se mohou čtenáři a fanoušci literatury těšit také na autogramiády a debaty s autory. Své knihy podepíšou Herta Müllerová i Kao Sing-ťien. Na festivalu vystoupí také čeští spisovatelé, například Michal Ajvaz a Radka Denemarková, a Slovák Róbert Gál. Program si lze přečíst na webových stránkách festivalu.

,