Japanoložka Anna Cima | foto: Michaela Džurná

Příspěvek na tvorbu. Šestnáct spisovatelů si rozdělí půl milionu korun

  • 11
České literární centrum kvůli koronavirové krizi mimořádně podpořilo české autory více než půl milionem korun. Vybraných autorů mělo být původně dvanáct, odbornou komisi však úroveň a kvalita zaslaných děl potěšila natolik, že se rozhodli 560 tisíc korun rozdělit hned mezi šestnáct autorů.

Peníze se dělily v kategoriích umělecká próza, poezie, komiks a tvorba pro děti a mládež. Mezi stipendisty, kteří od června do září každý měsíc obdrží 20 tisíc korun, jsou Marek Šindelka, Anna Cima, Petr Hruška nebo Lucie Lomová. Zároveň však nesmějí pobírat další podporu vypsanou pro OSVČ v souvislosti s koronavirem.

Anna Cima, držitelka ocenění Magnesia Litera za objev roku 2019, podle domovského nakladatelství Paseka bude pracovat na objemném románu ze současného Japonska. Marek Šindelka podle vyjádření pro ČT zase izolaci využil k přípravě projektu, na kterém dělá už dva roky. Kvůli autorským právům se k obsahům přihlášek České literární centrum blíže vyjadřovat nemůže.

Členové komise, ve které zasedli Petr A. Bílek, Radovan Auer nebo Jana Čeňková, si mohli vybrat, zdali budou žádosti posuzovat anonymně, nebo konkrétně. Nakonec se rozhodli pro druhou možnost.

„Výběr v podstatě naplnil moji představu. A kdo byl mým favoritem z jednotlivých kategorií? Těžko určit,“ hodnotí stipendisty Čeňková. „Ale dobře, volím Petra Borkovce a Marka Šindelku, Milana Děžinského, Lucii Lomovu, Marku Míkovou. Takže se mám na co těšit, až svá díla dopíší (a dokreslí),“ prozrazuje dál.

Během tří týdnů se do programu přihlásilo 182 autorů a autorek. Stačilo zaslat motivační dopis a krátké představení projektu. Předseda komise a vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl upozorňuje, že i tentokrát se potvrdilo, že české literární scéně dominují ženy.

Spisovatelek se přihlásilo přesně 101. Mezi stipendisty je jich devět, nejvíce v kategorii tvorby pro děti a mládež. „Je to trend, který se projevuje už nějaký čas. České autorky jsou dlouhodobě aktivnější. Všímají si toho už i v zahraničí,“ říká.

Přijde i chvíle pro debutanty

Část přihlášek zaslali i aspirující autoři, podpořit debutové projekty se však ČLC v souladu s rozhodnutím komise rozhodlo v rámci samostatného programu rezidence v Broumovském klášteře, který teprve bude vypsán.

Finance pro účely stipendia se povedlo centru vyčlenit díky částečným úsporám plynoucím ze zrušených prezentací české literatury v zahraničí.

Plnit tento úkol se však Krafl společně se svým týmem snažil alespoň virtuálně a podle informací od kolegů z Německa se v sousední zemi dobře daří překladu knihy Markéty Pilátové Baťa v džungli nebo novému překladu Máje od Ondřeje Cikána.