Milan Kundera (27. června 1967) | foto: Jovan Dezort, ČTK

Žádná odhalení ze soukromého života. Vychází další Kunderova biografie

  • 7
V českém překladu vychází francouzská biografie spisovatele Milana Kundery, kterou napsal Jean-Dominique Brierre. Stejně jako nedávná kniha Jana Nováka ani jeho publikace nevznikala v součinnosti se slavným autorem.

Kniha s názvem Milan Kundera - Život spisovatele se věnuje době od února 1948 do listopadu 1989. V českém překladu Lucie Šavlíkové ji vydává Argo, sdělila dnes ČTK za nakladatele Radka Potměšilová.

Argo vydalo v červnu i Novákův beletrizovaný životopis spisovatele nazvaný Kundera: Český život a doba. Jan Novák na knize pracoval čtyři roky, uvádí, že využíval veřejně dostupné zdroje včetně archivů komunistické Státní bezpečnosti. Píše například, že je přesvědčen o pravdivosti tvrzení o Kunderově aktu z 50. let, kdy údajně jako vysokoškolský student udal člověka, který kvůli tomu strávil léta ve vězení. Kundera to popřel a postavilo se za něj několik osobností světové literatury.

Podle Nováka to svědčí o Kunderově schopnosti manipulovat lidmi i veřejným míněním. Nový důkaz o jeho vině ale při rešerších pro knihu nenašel. V románu pracuje také s tím, že Kundera byl mnohem déle, než se obecně předpokládá, okouzlen komunistickými ideály. V českém prostředí kniha vyvolala ostré debaty mezi zastánci a odpůrci Novákova přístupu.

Francouzský autor čerpal ze zápisků, rozhovorů a doposud nezveřejněných svědectví, například ze vzpomínek Kunderova přítele Alaina Finkielkrauta, A. J. Liehma a překladatele Françoise Kérela. I on ale narazil na hradbu mlčení u řady Kunderových přátel, kteří ctili přání spisovatele, aby o něm nemluvili, například jeho nakladatel Antoine Gallimard. Autor pracoval i s velkým množstvím původně českých dokumentů a článků.

Kundera se vyjadřoval o Havlovi jako o duševně chorém, říká spisovatel

Ani Jean-Dominique Brierre se s Kunderou nesetkal osobně. Na jeho žádost o setkání nikdy nepřišla odpověď. Kunderova reakce na knihu, kterou mu autor po jejím vydání ve Francii zaslal, byla ovšem nakonec vstřícná: Kundera autorovi poděkoval osobním lístkem.

„Věděl jsem tedy, že bude těžké napsat biografii na základě jeho života. Tak jsem udělal opak: začal jsem od jeho díla, které jsem se pokusil osvětlit konkrétními epizodami a situacemi jeho života. Nešlo mi o jeho soukromý, osobní život, ale spíš o dějinné souvislosti. Přišlo mi to důležité, protože francouzská veřejnost příliš nezná historii střední Evropy. Nenajdete v ní žádná odhalení o soukromém životě či autorových láskách,“ uvedl autor publikace.

Jean-Dominique Brierre narozený v roce 1953 je francouzský novinář a muzikolog. Napsal 15 knih, většinou biografií jazzových, šansonových a folkových zpěváků, například Boba Dylana a Leonarda Cohena, česky vyšel jeho životopis Edith Piaf - Bez lásky nejsme nic. Zároveň také překládá z angličtiny do francouzštiny.

,