Tereza Boehmová

Tereza Boehmová | foto: Radek Mikuláš

Matka z cukru a oceli Tereza Boehmová vydává knížku pohádek

  • 1
Tereza Boehmová tráví poslední roky plodně. Kromě toho, že povila dvě dcerky, vypravila na svět také dvě knihy. Vyprodaná prvotina Matka z cukru a oceli byla o dětech, leč pro dospělé, ta druhá je určena přímo dětem. Je to totiž kniha pohádek.

Pohádky se na monitor počítače, potažmo na stránky knihy Zajíček Zlobílek, hluchý drak, natahovací Mařenka a jiné pohádkové příběhy dostaly cestou dnes poměrně obvyklou – z povídání při uspávání dětí. Podle autorky mají její pohádky zaplnit mezeru, která na trhu zeje.

"Chybí krátké a středně dlouhé pohádky, které by rodiče s chutí večer před spaním dětem četli, aniž by se zaplétali do dlouhých peripetií klasických českých pohádek," říká z vlastní zkušenosti Boehmová.

A tak si takové pohádky pro své dcerky a děti přátel vymyslela sama.

Pohádky, které měli doma v knihovně, jí připadaly příliš složité a dlouhé. Narážela na košatá souvětí plná nesrozumitelných slov. Jak pro dvou či tříleté dítě, tak koneckonců i pro jeho unaveného rodiče.  

Přečtěte si ukázku: O princezně, která se mohla vysvobodit jen sama.

"U Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého jsem ztrácela pozornost naší Anny hned po prvním úkolu od černokněžníka, Bajaja ji začal nudit ještě dřív, než se vymotal z rodiny a stal se zahradníkem na královském dvoře," popisuje autorka.

Proto si jako nejeden rodič začala vymýšlet vlastní jednoduché pohádky a testovala je na své Anně i na dětech přátel. "Zjistila jsem, že se pohádky líbí, dokonce se jich děti dožadovaly znova a znova. Tak jsem se nakonec rozhodla, že je budu zapisovat. No a výsledkem je tahle knížka," spokojeně dodává maminka čtyřleté Anny a tříměsíční Emmy.

Vyhrajte knížku v soutěži na Blog iDNES.cz

Závěr knížky zpestřili další tři autoři. Po jedné pohádce přispěli novináři Barbora Osvaldová a Jan Jandourek, rovněž jedním příspěvkem je doplnil bloger Patrik Banga. "Mám ty lidi hrozně ráda, navíc Barbora Osvaldová je moje maminka. Napadlo mě, že nejen pro mě, ale i pro čtenáře by to mohlo být příjemné oživení. Slovo dalo slovo a myslím, že to byl dobrý nápad."

Barevnými ilustracemi knihu vybavil Radek Mikuláš, vydalo ve spolupráci s autorkou nakladatelství Computer press v rámci projektu Vydejteknihu.cz. Čtenáři iDNES.cz mohou knihu získat v soutěži na Blog iDNES.cz nebo později jako dárek v programu MůjPas.

Knihu pokřtí ve čtvrtek 11.listopadu v 16.30 hod za účasti spoluautorů moderátor Václav Moravec ve Friends Coffee House v Praze.