Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martel: Je ze mě profesionální spisovatel e-mailů

  10:17
V tuzemsku si asi málokterý spisovatel umí představit, že mu literární cena zvrátí život. Že jedna výhra spustí dlouhý kolotoč zahraničních festivalů, autogramiád a rozhovorů pro média. Britská Man Bookerova cena tuto váhu má. "Stal se ze mě profesionální spisovatel e-mailů a cestovatel. Mnohokrát jsem musel přerušit psaní a mnohokrát ještě budu muset," říká čtyřicetiletý Kanaďan Yann Martel, jeden z hostů Festivalu spisovatelů Praha.

Proslulost mu zajistilo dílo Pi a jeho život - označované za "román, který vás přinutí věřit v boha". Jako syn diplomatů však Martel měl už půlku světa zcestovanou: dětství prožil v Costa Rice, Francii, Mexiku, Aljašce a Kanadě, dospíval v Íránu, Turecku či Indii. Vystudoval filosofii, v sedmadvaceti se dal na spisovatelskou dráhu. Víc než deset let žil průměrným životem zchudlého spisovatele, autora nepříliš úspěšné sbírky povídek a jednoho autobiografického románu. A pak oslnil svým podivuhodným dobrodružstvím indického chlapce Pi.

Pi je přezdívka Piscine Molitora Patela, syna majitele městské zoo. Jeho rodina zatouží po Kanadě, do které se plaví na nákladní lodi, a na palubu vezme i některé své zvířecí svěřence. Za strašlivé bouře se loď potopí a na záchranném člunu se spolu s orangutanem, hyenou, bengálským tygrem a zraněnou zebrou octne i Pi. Kdo však přežije? Yann Martel ještě na žádné diskusi neprozradil konec románu. Většina českého čtenářstva, tedy pokud nesáhne po originálu, si bude muset počkat na český překlad. O něj se prý mezi pěti českými nakladateli strhl boj a jakási nevypsaná dražba - čeká se, kdo dá víc.

Inspirací k dílu byla Indie. Martel při práci na románu navštívil indická zoo, trávil čas v chrámech a mešitách. Když se vrátil do Kanady, rok a půl čítal texty o náboženství, biologii, zvířecím chování a trosečnících. Své dílo zaplnil řadou symbolů, některé z nich v Praze vysvětloval.

Třeba chlapcovo jméno Piscine - což znamená bazén. Člověk, který má ve svém jménu slovo bazén, se paradoxně stane trosečníkem na širém moři. Metaforou je také hrdinova přezdívka Pi - odkazuje na iracionální číslo pí 3,14... A to zase na iracionalitu náboženství. "Na náboženství jsem se původně díval zvnějšku, jako antropolog studující africký kmen. Ale lidskou vlastností je, že čím se zabýváte, to vás chtě nechtě pohltí," dodává Martel. Možná ho k víře dovedla i práce dobrovolníka v nemocnici zaměřené na pomoc nevyléčitelně nemocným.

"Život s vírou není o nic delší, šťastnější ani lehčí než život lidí bez víry, ale naučí vás žít se zlem. Tím se náboženství liší od dalších ideologií, jakými je ekologie stejně jako demokracie: všechny se snaží zlo vymýtit, ale nedávají nástroj k tomu, jak s ním vyžít." Podle Martela opravdová víra funguje jako dobrý román - neklade si nárok na pravdivost, ale vyžaduje důvěru. Stejnou, jakou potřebuje čtenář k tomu, aby se nechal unášet příběhem trosečníka, který strávil 227 dní s tygrem.

Na Martelovo dílo padl snad jediný stín. To když brazilský autor Moaycar Scliar upozornil na nápadnou podobnost mezi Martelovým románem a svým dílem Max a šelmy. V této knize židovský chlapec, také syn majitelů zoo, skončí na loďce s černým panterem. Martel přiznává, při čtení recenze Scliarovy knihy ho zaujal motiv chlapce se šelmou na lodi. Konkrétní autorské zpracování však považuje za to nejpodstatnější.

Kanadský spisovatel Yann Martel pózuje se svou knihou Life of Pi poté, co za ni získal nejprestižnější britské literární ocenění Man Booker Prize.

Kanadský spisovatel Yann Martel pózuje se svou knihou Life of Pi poté, co za ni získal nejprestižnější britské literární ocenění Man Booker Prize.

Kanadský spisovatel a letošní držitel nejprestižnějšího britského literárního ocenění Man Booker Prize pózuje se svou knihou Life of Pi.

Obálka knihy Life Of Pi kanadského spisovatele Yanna Martela, který je letošním držitelem britského prestižního ocenění Man Booker Prize.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...