Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Když Kerkonošák řekne houno. Autorku Trautenberga večerníček nepotěšil

Je to sto let, co se 8. srpna 1922 narodila Marie Kubátová, lékárnice a spisovatelka. Vymyslela vypaseného Trautenberka, protivníka Krakonoše v oblíbených Krkonošských pohádkách. Na autorku, která položila základ Krkonošským pohádkám, vzpomněl týdeník 5plus2.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vysoko v krkonošských horách vlastnil svobodný pán von Trautenberg asi 45 hektarů rolí a 26 hektarů lesa. Jeho předkové je nezískali ani v době rozkrádání církevního majetku během husitských válek, ani z konfiskací po Bílé Hoře, ani si je nevysloužili od Habsburků, nýbrž je dostali v 15. století do správy, protože Kutná Hora potřebovala dřevo na těžbu a tavbu stříbra. Když bylo dřevo vytěženo, prodala královská komora milostivě holé pláně prvnímu Trautenberkovi.

Pole byla neúrodná a klimatické podmínky často zničily velkou část úrody. Les byl obtížně přístupný a těžba a přibližování proto nákladné. Na Trautenberkově panství sice žilo asi 50 poddaných, o těch se ale historie nezmiňuje. Byli tak chudí, že neměli vůbec z čeho platit daně. O výnos na živobytí své a svého personálu se musel Trautenberk postarat sám. Za tím účelem zaměstnával v pracovním poměru na dobu neurčitou hajného, čeledína Kubu a děvečku Anče. Tyto zaměstnance nikdy nezajímal nějaký dlouhodobý rozvoj statku. Chtěli jenom jíst a pokud možno vyvíjet co nejméně námahy. Pokud ovšem nastal desátý den v měsíci, nikdy neopomněli natáhnout ruku pro svůj plat. Moc dobře věděli, že je Trautenberk nemůže propustit, protože nemá na odstupné. Nebylo nic platné, že měl Trautenberk platit daň z nemovitosti, že císař vypsal další daň na válku s Turkem nebo že hrozilo penále za opožděné sociální pojištění. Přitom hotových peněz se Trautenberkovi často zoufale nedostávalo. Cena obilí klesala a dřeva také.

Protože Trautenberk potřeboval peníze hned, nemohl si dovolit, jako velkovýrobci, skladovat zrno do jara a potom je prodat za výhodnější cenu. Trutnovský lihovar moc dobře věděl o Trautenberkových těžkostech a nákupčí Jirásek si škodolibě vychutnával Trautenberkovo zoufalství. Východočeská jednota pro posílení českého živlu v Krkonoších Jiráskovi dávno slíbila úvěr, aby mohl koupit v insolvenčním řízení Trautenberkův rodinný majetek. Tak v nekonečném boji o přežití ubíhala léta, Trautenberk zestárl do středního věku, žádná z hraběnek se nechtěl

0 0
možnosti

J92i76ř87í 26Š20á14d21e70k

12. 8. 2022 16:07

stará, tys perla. já neperla, to lavice verzla. zachyceno na věži pana Eifela v Paříži od čechů z kerkonoš....

0 0
možnosti
PVČ

. Je s podivem, kolik lidí adoruje tuhle totalitně komunistickou masírku cílenou na malé děti. Jen slepý může nevidět personifikaci vševědoucí a moudré Strany v postavě "spravedlivého" Krakonoše, zástupce vykřisťovatelů všech kategorií v přihlouplém Trauteberkovi a jeho "přisluhovači" hajném. Samostatnou kategorií je "etébačka" sojka, která dětem názorně ukazuje prospěšnost udávání a donášení vrchnosti. Ta jediná pak ochraňuje mírně přihlouplou pracující třídu Anče a Kuby.

. Je to ničím nezastíraná obhajoba totality, protože Krakonoš je nefalšovaný "Velký bratr".

. Dnes už se můžu přiznat, že svým dětem jsem v té době podobné zrůdnosti cíleně upíral a jen marně přemýšlel, jestli to autoři podobných zrůdností myslí upřímně nebo jen ziskuchtivě prostituují.

2 0
možnosti
Foto

J33i43ř83í 63E88r82b15e97n

10. 8. 2022 14:11

;-D

Nezapomeňte také na to, jak komunistický Večerníček propaguje nebezpečné. neekologické a téměř sebevražedné jednání: jezdí v autě bez pásů, rozhazuje papíry do přírody, leze po pofidérních schodech bez zábradlí, skáče do hlubiny atd., a ještě se u toho usmívá jako potrhlý vrah.

;-D

2 0
možnosti
KT

Kubátová má dvě knížky zdarma ke stažení na Městské knihovně. Kubátová víc užívá nářečí. Šimková ne. Kerkonošské jazykolamy Kubátové zdarma ke stažení.

Co tak koukám, Trautenberk je u obou autorek shodná postava. Obě autorky psaly ve stejné době a to samé. Prý jsou některé scénáře Večerníku sepsané zakázanou Šimkovou podepsané v titulcích Kubátovou. Pro změnu jsem našel audio, kde postavy večerníčku vypráví v nářečí příběh od Kubátové. A zase audio s Munzarem, který čte Šimkovou, pokračování večerníčku a někdo to připsal Kubátové.

Kubátová ve Vlastě popisovala, jak Trautenberk vznikl. Místní Němci užívali "Trautenberg" pro Trutnov a jezdilo se sem na kobereček. Když jí to na zastávce ve Vrchlabí místní vlepil, zda se zase jede zpovídat do Trutnova, naštvala se, že bude zlo označovat jako Trautenberk. Ve starší práci to bylo místo, později postava.

Patrně vůbec nebyli ve hře nějací Trautenbergové, o kterých něco tušili patrně místní Němci. Měli tady majetky. Kubátová také uvádí Trauttmansdorffy.

Není mi jasné, která autorka vymyslela Anče, Kubu a hajného? Ale užívají je obě.

Naposledy se povedlo reklamě krutě zesměšnit komunistické Krkonošské pohádky. To se v Česku nedělá. Sahat na svaté soudruhy. Autorský tým se soudil a vysoudil odškodné. Jednu část brala Šimková.

0 0
možnosti

J93i86ř70í 17Š77á33d55e15k

12. 8. 2022 15:56

Trutnov, německy Trautenau.

0 0
možnosti
JF

Mě se ten večerníček líbil a líbí se i mojí 8 leté dceři. Důvodem je asi i to, že v něm byl chvílemi až dospělácký humor.

Ano, je možné, že se odchyluje od původní literární předlohy (bohužel nečetl jsem), nicméně to je u televizního zpracování běžné, obzvláště má li mít "večerníčkovský" formát.

Ale jestli to paní Šimková pak vydávala za své, je to také tak trochu trautenberkovské;-D

0 0
možnosti
KT

Šimková pracovala na převýchově české mládeže v divadle J. Wolkera. "Komunistická výchova nové generace." A máme z toho jeden z nejoblíbenějších večerníčků plný českého rudého šovinismu.

Ze zdejšího kraje pochází sestavička českých vlastenců, Němcová, Jirásek a bratři Čapkové. Ratibořice jsou součástí náchodského panství. Dlouho před válkou v držení staré německé šlechty. Babiččino údolí je fakticky německým majetkem a vzniká za podpory zdejších Němců. Za války se zde natáčela Babička s Brzkovou za podpory zdejší německé šlechty.

Zdejší kraj má legendu o statečném rytíři Trautenbergovi, který v čele kolonizační výpravy kraj vyrval divočině a kolonizoval, založil Trutnov a obce v okolí a zabil zdejšího draka. (Draka Trutnov daroval Brnu. Ale Brno nesouhlasí. Drak je pravidelně vyvěšován na radnici Trutnova.)

Českým vlastencům nedaly německé legendy spát. Již rukopis zelenohorský vybásnil hrdinu Truta, co zde zabíjí draka a je po něm pojmenován Trutnov. Dorazily to Krkonošské pohádky, s Trautenbergem v podobě zlého sobeckého panovačného Němce.

Generál Moravec s výsadky Anthropoid a Silver B uskutečnil nejvýznamnější českou odbojovou akci. V kraji na ni doplatilo mnoho lidí. Byly zde vypáleny Ležáky. Komunistům nedalo spát, že šlo o akci Londýna. Generál Moravec nakonec organizuje třetí odboj proti rudému Československu. Plánuje únos Slánského a ten je na příkaz Stalina popraven. Aby se rudý vrah nedostal před novináře.

Klášter Broumov uvádí dvě vraždy zdejších německých benediktýnů ze srpna 1945. Jsou dobře zdokumentované. Vrazi se chlubili. Zákonem 115/1946 získali beztrestnost. Po sametu bylo konstatováno, že je vražda po 20 letech promlčena.

Klášter byl pro roce 1950 přeměněn na internační pro řádové sestry. "Sestry." Šlo často o lékařky, které směly pracovat jen v zemědělství či ve fabrice.

V 50. letech byl zřízen lágr Tmavý důl. Uhelné doly pověstné množstvím smrtelných úrazů. Byli zde vězněni odpůrci režimu, duchovní a praktikující katolíci.

Rudé pohádky...

1 1
možnosti
KT

V lázních Velichovky měl Schörner hlavní štáb. Američané mu přijeli osobně předat německou kapitulaci. Americký konvoj jel z Plzně přes Prahu, Hradec a Jaroměř do Velichovek. Všude fotky, jak Češi oslavují konec války s Američany. Byla tak narušena rudá pohádka o osvobození Rudou armádou, zcela nezbytná pro dosazení komunistické vlády a zařazení Československa do Východního bloku. Komunistická propaganda musela po takovém kolapsu napnout všechny síly a nalhat Čechům osvobození podle Moskvy.

Hornický kraj. Otec bratří Čapků byl hornický lékař. V kraji má silnou pozici tradičně KSČM. Ostatně, první sudetoněmecké nepokoje v Čs. za krize organizovala KSČ na pokyn Moskvy. Rudý pomník k druhé světové válce připomíná hornickou stávku v květnu 1945, osvobození RA (jako Prusové, stejnou cestou vstoupila RA) a odboj se Silver A a Ležáky. (Opravuji, nahoře mám chybu. Silver A.)

Mezi zdejší komunistické horníky agitátory patří Ondráček senior. Za komunistů nám bylo lépe. Horník si mohl vydělat na barevnou TV a dovolenou. Dělník se válel v penězích. Po sametu stojí leda tak na pracáku. Za to děkujeme floutkovi Havlovi, co se tady na Hrádečku proháněl s nahatými herečkami z Prahy a utrácel peníze ze Západu. To všechno Ondráčkové moc dobře vědí, protože Havla komunisté fízlovali.

Havel z Hrádečku jezdil makat do Krakonoše a napsal Asanaci. Dáše dodnes píší zdejší komunisté sprosté nápisy na vrata.

Ondráček junior udělal státní návštěvu ČR na Donbasu. Opozice žádala trest za vlastizradu. ANO, ČSSD a KSČM Ondráčka podržely.

Zeman dosedl na pražský Hrad dík zemanovcům a bojovníkům za svobodu rudého Vodičky. Vodička svůj spolek veteránů otevřeně zdiskreditoval 2018 vyznamenáním Ondráčka. Bylo to po jeho návštěvě Donbasu a vyhoštění z Kyjeva a po poslanecké iniciativě k vrácení rudého paragrafu proti hanobení prezidenta.

Krkonošské pohádky stále živé. Anče a Honzík Hamrů nepřekvapí. ;-D

0 0
možnosti
JH

Autorka sama odcizila jméno Trautenberk, aniž by dotyčnou rodinu požádala o svolení. Poté se vymlouvala na to, že o ničem nevěděla, a že je to shoda náhod a pak zase, že si jméno počeštila... Už nevěděla, na co se vymluvit. Nevím, na co si tedy celý život stěžovala.

1 2
možnosti
DP

Takže když napíšu román o Holmanovi, musím se vás ptát na souhlas?

4 1
možnosti
NP

Zemřela 6.června 2013.

Výborná spisovatelka.

0 0
možnosti
KH

Tento večerníček se mi nelíbil.

5 4
možnosti
JF

Nejlepší večerníček všech dob R^:-)

11 6
možnosti
OU
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

VIDEO: Co má Majk Spirit společného s J. A. Komenským? Hudební Labyrint

24. dubna 2024  6:30

Plných čtyři sta let loni uplynulo od dokončení první verze rukopisu Jana Amose Komenského, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!