Obal českého vydání knihy Jane Yolenové Mapa kostí

Obal českého vydání knihy Jane Yolenové Mapa kostí | foto: MOBA

Od čarodějné pohádky došla až k Mengelemu a holokaustu v Mapě kostí

  • 0
Americká spisovatelka Jane Yolenová dosud sepsala více než 376 knih. V Česku se představuje ve svých osmdesáti letech vůbec poprvé. Už v roce 1998 sice vyšel její knižní přepis disneyovského filmu Princ egyptský, autorsky však zdejší čtenáře oslovuje teprve nyní románem Mapa kostí.

Vypráví příběh polských židovských dvojčat Chaimyho a Gittel, která musela s rodinou v roce 1942 přesídlit do lodžského ghetta. Nelidské okolnosti přiměly jejich rodiče k odvážnému kroku, útěku do Ruska za pomoci partyzánů. Plán bohužel nevyjde, rodina se rozdělí a dvojčata se ocitají v koncentračním táboře Sobanek. A jak píše nakladatel, „právě tam, kde panují odporné podmínky, bují choroby a stojí budova s kouřícím komínem, se pouto stane břemenem“.

Kdy dospěla ke změně tématu? „Napsala jsem o holokaustu už dva romány, ale od té doby, co jsem se stala babičkou dvojčat, jsem se začala intenzivně zajímat o Mengeleho experimenty právě na dvojčatech,“ objasnila Yolenová.

Žánrově Mapa kostí z bibliografie Yolenové vyčnívá. Jak už napovídá spisovatelčina americká přezdívka Hans Christian Andersen z USA, živila se hlavně psaním příběhů pro děti. Trik, jak uspět v dětské literatuře, je podle Yolenové jediný, zkrátka dobře odvyprávět příběh.

Dřív než Harry Potter

Jedna z jejích knih, román Wizard’s Tale z roku 1991, až nápadně připomíná populárního Harryho Pottera. Ale jak sama Yolenová několikrát vysvětlila, nepředpokládá, že by se u ní J. K. Rowlingová o pár let později při psaní inspirovala.

Pokládá za přirozené, že autor děl pro malé čtenáře využije klasických pohádkových prvků, jakými jsou kouzelnická škola, tajemný vlak, který odjíždí ze speciálního nástupiště, nebo pohyblivé obrazy.

Kromě literárního pole se Yolenová pohybuje rovněž na akademické půdě. Na amerických univerzitách pravidelně přednáší, publikuje analýzy populárních vyprávění a sepsala i jednu knihu na téma, jak se stát úspěšným spisovatelem.

Mezi její největší literární vzory patří Lewis Carroll, H. G. Wells nebo již zmiňovaný dánský pohádkář Andersen.