Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mácha jako klasik, Mácha jako turista, Mácha jako erotik, Mácha jako kult

  12:03
Právě dnes si připomínáme dvousté výročí narození Karla Hynka Máchy. Můžeme tak učinit různým způsobem. Vydat se na výlet po jeho stopách, položit květinu k některému z jeho pomníků, v duchu či nahlas si zarecitovat pár jeho veršů. Anebo si pročíst některou z knih, které se v těchto dnech objevily. Nakladatelství Academia se na výročí připravilo důkladně.

Dušan Prokop: Kniha o Máchově Máji (obálka knihy) | foto: Academia

Růžena Grebeníčková: Máchovské studie (obálka knihy)Začněme titulem, který působí nejimpozantnějším dojmem, je ale zároveň nejspeciálnějším, bezesporu nejodbornějším a asi i určeným nejužšímu okruhu čtenářů - což samozřejmě nikterak nesnižuje význam publikace. Ba právě naopak. Literární historička Růžena Grebeníčková (1925-1997) patřila mezi přední znalce Máchova díla a její Máchovské studie jako editor připravil Michael Špirit.

Polovinu více než šestisetstránkového svazku přináší třináct studií Růženy Grebeníčkové, zbytek knihy pak tvoří komentáře k nim, poznámky, seznamy literatury a další odborný aparát. Grebeníčková se pohybuje od zdánlivých marginálií, např. rozboru jedné jediné Máchovy věty, až k úvahám o celém autorově díle a jeho kontextu, jako literární komparatistka se zaměřením i na německou literaturu např. o vztahu Máchy a Goetheho.

Růžena Grebeníčková, jež své studie původně publikovala v odborných sbornících a časopisech, ale také - coby nepříliš pohodlná, po roce 1968 z KSČ vyškrtnutá vědkyně - v samizdatu, se věnuje i reflexi Máchova díla v české literární historii, často polemizuje se zavedenými soudy a přináší originální zjištění. Přes prvotní tematickou torzovitost jsou její Máchovské studie svého druhu celistvou monografií, která přitom vypovídá o mnohých dosud přehlížených aspektech básníkova díla.

Dušan Prokop: Kniha o Máchově Máji (obálka knihy)Neméně odbornou prací je Kniha o Máchově Máji filozofa a estetika Dušana Prokopa. Ačkoli tvoří jeden nezpochybnitelný celek, svým způsobem ji lze rozdělit na dvě části. Tu, kterou ocení zejména odborná veřejnost, a která rozebírá objekt autorova zájmu, tedy Máchovo nejslavnější dílo, ve všech literárně-teoretických a jazykových vrstvách, a pak tu pro takzvaného běžného čtenáře přece jen vstřícnější.

Její součástí jsou - kromě v úvodu otištěného kompletního znění dotyčné básnické skladby - kapitoly, popisující genezi Máje a jeho zařazení do souvislostí dějin české literatury, a pak závěrečné stati, zabývající se čtenářskou i kritickou recepcí Máje, máchovským kultem a postavením Máj v současné kultuře.

Plnocennou součástí knihy a zároveň do jisté míry její "přidanou hodnotou" je i množství ilustrací (místa spojená s Máchou, ukázky různých vydání Máje a jeho ilustrací, možné varianty Máchovy podoby) a vložené cédéčko, které přináší ukázky různých interpretací Máje v podání českých hereckých mistrů v čele s Rudolfem Hrušínským.

Mácha redivivus (obálka knihy)Knihou z této výroční várky bezpochyby nejdůležitější pro pochopení pozice Karla Hynka Máchy u současné, řekněme, intelektuální obce, je bezpochyby Mácha redivivus (1810-2010), sborník editorů Aleše Hamana a Radima Kopáče. Ti oslovili na tři desítky literátů (literárních vědců, spisovatelů či jaksi všeobecně "lidí psaného slova"), z nichž každý se postavil k máchovskému tématu po svém.

Příspěvky se pohybují ve velmi široké škále stylů i výrazů, od vcelku standardních literárních studií přes značně originální pohledy na některé rysy básníkova života či díla až po osobní vyznání vztahu pisatele k romantickému hrdinovi. Nechybějí ani čtenářsky vyloženě vděčná témata jako Kopáčovo pojednání o erotismu v Máchových slavných denících či Kroutvorova stať Mácha a počátky turistiky.

Nechybějí ani mírně provokativní příspěvky, jako je ten britského bohemisty Roberta B. Pynsenta, srovnávající Máchův Máj s Umělohmotným třípokojem současné autorky Petry Hůlové. Nicméně, ať už si o tom myslíme cokoli, právě úvahy a texty tohoto typu, stejně jako třeba máchovské ohlasy v moderní literatuře, jak je shrnul ve svém příspěvku Jakub Šofar, udržují Máchu stále při životě.

Jiří Padevět: Cesty s K. H. Máchou (obálka knihy)Na závěr si čtenář zaslouží jisté odlehčení. A toho se mu například dostane, vyrazí-li "po svých" po některé z tras slavných Máchových poutí. Největší český básník svou pověstnou chodeckou zdatností a podnikavostí přímo vybízí k turistickému následování. Jiří Padevět, autor průvodce Cesty s Karlem Hynkem Máchou, rozdělil básníkovy četné cesty do několika místopisných směrů a oblastí.

V jednotlivých heslech postupně pojednává o lokalitách – hradech, zámcích, městech, domech – která básník navštívil, v nichž něco prožil, která si nakreslil. U každého hesla je uveden současný i historický název objektu či místa, následuje velmi stručná charakteristika, dále autor objasňuje, kdy a v jaké souvislosti Mácha místo navštívil nebo jak se místo váže k jeho životu.

Další informace se týkají Máchových kreseb a nechybějí ani relevantní ukázky z básníkových zápisníků, vážících se vždy ke konkrétnímu místu. Největší část každého hesla zaujímá historie místa. Součástí každého hesla jsou také praktické turistické informace, odkaz na číslo mapy Edice Klubu českých turistů a souřadnice GPS.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...