Obal českého vydání knihy Lovec králíků

Obal českého vydání knihy Lovec králíků | foto: Host

RECENZE: Lovec králíků. Nový Lars Kepler startuje pěkně ostře

  • 5
Švědští manželé píšící pod pseudonymem Lars Kepler připravili už šesté pokračování příběhů detektiva Linny. Opět to je požitek.

Ve Stalkerovi, páté knize série s detektivem Joonou Linnou, poslal Lars Kepler, což je pseudonym švédské manželské dvojice Ahndorilových, svého hrdinu na čtyři roky do vězení. Dva roky kriminálu má Joona za sebou, když muž v kukle s našitýma králičíma ušima zastřelí švédského ministra zahraničí.

Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril

Pozoruhodné je, že nechal naživu svědkyni svého činu – prostitutku, s níž si ministr poněkud nevybíravě užíval. Lovec králíků, šestý román série, startuje pěkně ostře. A napětí vzrůstá nejen s každou další obětí, ale vlastně s každou stránkou.

Policie usoudí, že jde o teroristickou akci, a z organizace útoku podezírají vězně, jenž nedobrovolně tráví čas ve stejném vězeňském bloku jako Joona Linna, tudíž se logicky nabízí možnost využít Linnových schopností. Detektiv si sice myslí, že s prací pro policii už definitivně skončil, ale nabídce dokázat, že je v plné formě a že ho ani za mřížemi neopustila schopnost perfektně dedukovat, neodolá. Se svolením nadřízených opouští vězení a jde to předvést. Ostatně, ten terorismus se mu jaksi nezamlouvá, je přesvědčen, že tato i následující vraždy mají soukromý důvod. Jen na něj přijít...

Potěší i kulináře

Číst Keplerovy thrillery je pokaždé požitek. I Lovec králíků, využitím triviální říkanky o deseti bílých králíčcích lehce evokující Agathu Christie a jejích Deset malých černoušků, má všechny přednosti autorova stylu. Tím, že je napsaný v přítomném čase, působí dojmem filmu, který se čtenáři odehrává před očima.

Krátké věty zní jako údery do bubnu, dialogy jsou brilantní. A postavy, nejen Joona Linna, jeho kolegyně Saga a Anja a ostatní policisté, nýbrž i další osoby zalidňující román, jsou do detailů precizně vylíčeny a psychologicky naprosto věrohodné. Stejně jako vztahy mezi nimi, hlavně pokud jde o rodiče a děti.

Lovec králíků

85 %

autor: Lars Kepler

nakladatel: Host

překlad: Karolína Kloučková

560 stran, 369 Kč

A vezmeme-li zápletku a její rozvíjení, pak je Kepler jednoznačně mistrem. Děj je příslušně zamotaný a plný falešných stop, takže když člověk získá dojem, že se v tom labyrintu jakžtakž vyzná, autor zahne za roh a vše je jinak. Jako v předchozích románech, i tentokrát Kepler krásně pracuje s motivem detektivovy neposlušnosti, jakož i s jeho odporem k nesmyslným rozkazům, které vyšetřování jen komplikují. Navzdory brutálním scénám a příšernému zabijákovi je Lovec králíků překvapivě jemná kniha, která navíc díky postavě kuchaře Rexe nabízí i trochu kulinárního umění.