Spisovatel Stieg Larsson

Spisovatel Stieg Larsson | foto: ČTK

Vyjde neznámá povídka Stiega Larssona, napsal ji v sedmnácti

  • 0
Slavný autor Milénia Stieg Larsson napsal v sedmnácti letech povídku. Jmenuje se Síla mozku a příští rok by měla vyjít v angličtině. Vydá ji malé nakladatelství Mysterious Press.

Potvrzuje to majitel nakladatelství pro britský Guardian: "Je to napínavý příběh, který se odehrává v budoucnosti, nenazýval bych to přímo sci-fi," říká vydavatel Otto Penzler. Je ovšem fakt, že Larsson vždy mezi prvními literárními láskami uváděl scifistu Roberta A. Heinleina a psát science fiction se sám dlouho pokoušel.

Povídka vyjde v antologii nazvané Temnější odstín Švédska, v níž kromě Larssona bude i dalších dvacet kratších útvarů včetně textu jeho přítelkyně Evy Gabrielssonové, objeví se zde Henning Mankell nebo Asa Larssonová. Všechna tato jména jsou českým čtenářům dobře známá, jako největší hvězdy švédské kriminální literatury je vydává nakladatelství Host.

Mysterious Press vlastní na příběh práva, odkud je získal Guardian neuvádí, bude to však poprvé, co povídka vyjde. Nakladatel ji chystá na únor příštího roku.

Stieg Larsson zemřel v roce 2004, po jeho smrti mu vyšla kriminální trilogie Milénium, která dobyla svět. Podle prvního dílu nazvaného Muži, kteří nenávidí ženy (v angličtině The Girl with the Dragon Tatoo) natočil David Fincher film, vznikla i adaptace ve švédské produkci.