Benjamin Kuras

Benjamin Kuras | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Kuras - Ratzinger české literatury

Pokud by se v české literatuře a publicistice volil papež, jedním z kandidátů na našeho Josepha Ratzingera by mohl být Benjamin Kuras. Jeho lpění na konzervativních hodnotách (v tom dobrém) i zatvrzelost v prosazování názorů, která u někoho vyvolává zuřivé odmítání, jsou pověstné.

Dalším důkazem je i jeho nová kniha Jako psa ke kandelábru, která bude dnes představena v Domě knihy Kanzelsberger na Václavském náměstí v Praze.

Kuras si v ní, podobně jako v knize Sekl se Orwell o dvacet let? (2003), vybral oblíbené terče: Evropskou unii, neschopnost  politiků pracovat pro občany, devastaci tradičních hodnot, islámský fundamentalismus, terorismus a šťouchne si (byť je jejich příslušníkem) i do médií.

Jeho zpochybňování procesů, jež probíhají v EU, může vyvolat až dojem, že kolega Kuras trpí "eurofobií". On však většinou jen poukazuje na jevy, kterými bruselská byrokracie ztrpčuje život obyčejným lidem. Zajímavý je až úzkostlivý odstup Kurase od politiků (českých i světových):

"Žádného politika nezajímá, co by mohl udělat pro vás. Zajímá ho jen, co vy byste mohli udělat pro něho." Nebo "... jak si můžeme kdy být jisti, že když nám někdo lže v triviálnostech, nebude nám lhát ve věcech, jež se nás silně dotýkají." (Strany 26 a 29 v kapitole Politici a lež).

Ať Kuras hodnotí cokoli, jeho pohled je vždy konzervativní. Proto vzývá hodnoty jako rodina, vzdělání či kultura a píše: "... konzervativní je to, co udržuje kontinuitu civilizace, kultury a hodnot..." (strana 127 – O legalizaci narkotik konzervativně). O všechny tyto hodnoty, typické pro Evropu, se Kuras bojí a věští kontinentu nehezkou budoucnost. Občas se zdá, že bychom se měli bát s ním.

Přestože v osobním hovoru sáhne Kuras někdy po hrubších slovech, v knize používá jen elegantní větné vazby. Zdrcující kritice mnoha věcí to nebere na údernosti. Naopak. V dnešním světě plném vulgarit je to malé jazykové pohlazení.

To, co je Kurasovi léta vyčítáno, tedy občasné přizpůsobování faktů k obrazu svému, najdete i v této knize. Nejsou to však prohřešky, které by dílo znectily. Navíc s prvoplánovou provokací pracuje záměrně.

Ostatně na straně 129 píše: "Asi tím naštvu konzervativce i liberály. Ale jak říká Kingsley Amis, kdo nedokáže nikoho naštvat, neměl by se obtěžovat nic psát." Benjamin Kuras se obtěžoval a jeho nová kniha Jako psa ke kandelábru zvedne některé lidi při čtení z pohovky. A to je dobře, neboť autor má při hájení tradičních hodnot, které skutečně rychle mizí v nenávratnu, mnohdy pravdu.

BENJAMIN KURAS - Jako psa ke kandelábru
Vydalo nakladatelství Baronet, Praha 2005, 206 stran, doporučená cena 159 korun.