Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komiksové Vánoce: Westernový lovec hlav, Ježíš ve stylu manga a samozřejmě Garfield

  15:09
Produkce snad každého zboží se ořed vánočními svátky dostává do vrcholných otáček. Výjimkou není ani činnost nakladatelství, věnujících se vydávání komiksů. Vybere si snad opravdu každý.

z komiksu Jonah Hex - Tvář plná násilí | foto: Comics Centrum

JIMMY PALMIOTTI, JUSTIN GRAY, LUKE ROSS: Jonah Hex - Tvář plná násilí (Comics Centrum)
Jonah HexVychován Apači, svého času voják Konfederace, nyní nejlepší lovec hlav Divokého západu. Pro některé byl hrdinou, pro jiné ničemou, ale kamkoliv přijel, lidé si šeptali jeho jméno. Utkává se s chamtivostí, korupcí, pomstychtivostí a pouští se do nebezpečných soubojů. Sám zná jen jeden způsob spravedlnosti: rychlou kulku. Jonah Hex v mnohém připomíná postavy, které ztvárnil Clint Eastwood ve filmech Sergia Leoneho. K tomuto dojmu v jeho prvních šesti westernových příbězích přispívá i realistická kresba Luka Rosse.

ROBERT KIRKMAN, CHARLIE ADLARD, CLIFF RATHBURN: Živí mrtví, díl druhý - Míle a míle (Crew)
Živí mrtví, díl druhý - Míle a míleSkupina přeživších kráčí světem, který ovládají mrtví a snaží se najít bezpečné místo. Jenže bezpečí se hledá hodně těžko, smrt se skrývá i na těch nejnevinnějších místech a při každém setkání si vybírá svou daň. Živí a mrtví patří k nejzásadnějším komiksovým sériím současnosti. Brzy se na televizích obrazovkách objeví seriál, který byl na jeho základě natočený, a který rozjel Frank Darabont, režisér snímků jako Vykoupení z věznice Shawshank či Zelená míle.

SIKU: Manga Ježíš (Volvox Globator)
Manga JežíšBritský výtvarník a scenárista nigerijského původu je mimo jiné autorem pokračování příběhů Soudce Dredda a projektu Pan-African Judges, který vytvořil spolu se scenáristou Paulem Cornellem. Jako křesťan (teologii uvádí dokonce jako jednu ze svých profesí) si uložil za úkol seznámit s Biblí co nejširší veřejnost - a cesta stylu populárních japonských komiksů mu připadala nejschůdnější. Naplněním tohoto předsevzetí je právě tento základní příběh Nového zákona, který komplementárně doplňuje zatím česky nevydanou Manga Bibli.

GARTH ENNIS, LEANDRO FERNANDEZ: Punisher MAX - Irská kuchyně (BB/art/Crew)
Punisher MAX - Irská kuchyněDruhá kniha z dospělé punisherovské řady, volně navazující na knihu Punisher MAX: Na začátku, ve které se spíš než se superhrdiny potkává nelítostný mstitel s obyčejným, ale o to nebezpečnějším lidským zlem. Když vybuchne v baru v Hell’s Kitchen bomba a zabije několik nevinných lidí, vyráží Frank Castle do boje hned proti několika soupeřícím gangům. Stojí proti němu psychopati, experti na mučení, experti na bomby a ten nejdrsnější černoch z Dublinu. Každý proti každému a nikdo si nebere servítky.

JIM DAVIS: Garfield v plné parádě (Crew)
Garfield v plné paráděPo delším čase je tu další barevný Garfield. Arogantní, agresivní, sobecký, sadistický, líný, nenažraný, cynický a filozofický kocour se značně zkresleným pohledem na osobní vlastnictví. Tentokrát se ve vázané knize čtvercového formátu sejdou dva díly, které původně vyšly černobíle: Garfield váží slova a Garfield slízne smetanu. Takže stačí už jen zabarikádovat ledničku, zavřít sušenky do sejfu a povolat na ochranu svého psa.

JACQUES TARDI: Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec (Plus)
Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-SecPíše se rok 1912 a mladá šarmantní reportérka Adéla Blanc-Sec je ochotna učinit vše, aby dosáhla svých cílů. Neohroženě se vrhá do boje s podvodníky, šílenými vědci, ale i zkorumpovanými politiky. Ve chvíli, kdy Paříž ohrožuje 136 milionů let starý ptakoještěr, je to právě ona, kdo přispěchá městu světel a jeho obyvatelům na pomoc… Jeden z nejslavnějších francouzských komiksů z pera Jacquesa Tardiho se konečně dostává do rukou i českým čtenářům. Hned v prvním svazku vyjdou chronologicky první tři příběhy najednou – Krásná Adéla a Zvíře, Démon z Eiffelovy věže a Šílený vědec.

WARREN ELLIS, DARICK ROBERTSON: Transmetropolitan - Rok parchanta (BB/art/Crew)
Transmetropolitan - Rok parchantaProslulý spisovatel (The Authority, Planetary) a výtvarník (The Boys, Wolverine) spolu v tomto komiksu najíždějí do volební kampaně s náklaďákem plným dynamitu. Kniha obsahuje sebraná čísla 13 až 18 jejich komiksové série. Je volební rok a publikum po zuřivém reportérovi Spideru Jerusalemovi touží nasytit pohledem na volby. Spider se do toho pustí za pomoci nové asistentky a několika stříkaček kvazilegálních substancí. Jenže ani všechny těžce nabyté zkušenosti nemohly Spidera připravit na zrůdnost, která se má nyní vyplazit na světlo světa.

BILL WATTERSON: Calvin a Hobbes - Vzhůru na Yukon (Crew)
Calvin a Hobbes - Vzhůru na YukonCalvin a jeho plyšový tygr Hobbes jsou zpátky. Jejich plány a cíle jsou obrovské, ale v cestě jim stojí spousta překážek. Učitelé, rodiče, Susie Derkinová, mutanti pod postelí, špatně fungující stroje času, transmutační pistole a pak hlavně ta obtížná, otravná věc zvaná realita. Ale s pomocí tygra a fantazie se dá pokořit i ta. Třetí sborník příběhů Calvina a Hobbese, jedněch z nejslavnějších stripových postav. Filozofie a destrukce, to všechno v jednom balení.

HERGÉ: Tintinova dobrodružství - Šperky madam Castafiore (Albatros)
Tintinova dobrodružství - Šperky madam CastafiorePo velkém putování do Tibetu se v tomto příběhu Tintin rozhodl zůstat na zámku Moulinsart. I tam však dojde bezmála ke katastrofě – na zámek zavítá slavná operní pěvkyně Bianca Castafiore. Největší radost z ní pochopitelně má kapitán Haddock a snaží se slavnou pěvkyni dostat ze zámku co nejrychleji. Bohužel se však na Moulinsartu začnou dít podivné věci a Tintina čeká detektivní pátrání, při němž si kapitán Haddock po dlouhé době pořádně zanadává a profesor Hluchavka díky své hluchotě vše dokonale poplete a ještě k tomu vynalezne barevnou televizi.

SCOTT ADAMS: Dilbert - Přineste mi hlavu poslíčka Willyho! (Crew)
Dilbert - Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!Dilbert je nejcitovanější, nejxeroxovanější a nejfaxovanější komiksový strip posledních dvaceti let. Pro ty, kteří celou tu dobu žili úplně mimo: Dilbert je druh smolařského inženýra, který lze nejlépe pozorovat v kancelářských krychlích. Jeho jediný přítel, obrýlený pes Dogbert, má v plánu ovládnout planetu a z lidí udělat své otroky. Dilbertův komiks je určen každému, kdo mívá pocit, že ho obklopují samí idioti. Tedy prakticky pro každého z nás...

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...