Komiksová historie moderního světa (obálka knihy)

Komiksová historie moderního světa (obálka knihy) | foto: BB/art

Komiksová historie moderního světa nezapře americký pohled

V českém překladu právě vyšla Komiksová historie moderního světa známého amerického autora Larryho Gonicka. Podtitulem vymezuje popisované období: Od Kolumba až po americkou revoluci.

Kniha je již čtvrtým autorovým historickým komiksem vydaným v češtině. Předcházely jí tři díly Komiksové historie světa ohraničené Velkým třeskem na jedné straně a renesancí na straně druhé. Stávající pokračování je zatím posledním z dosud patnácti v Americe vydaných autorových komiksových knih.

. Kdo je Larry Gonick

Americký kreslíř žijící v San Francisku se narodil v roce 1946 a už přes třicet let se věnuje tvorbě komiksů vysvětlujících dějiny či vědecké obory. Jeho nejznámějším dílem je Komiksová historie světa. Ve svých dalších dílech se věnoval například počítačům, fyzice, chemii či sexu. V letech 1990-97 pravidelně kreslil dvoustránkové "vědecké" komiksy do magazínu Discover. První díl Komiksové historie moderního světa (v originále The Cartoon History of the Modern World, Volume 1: From Columbus to the U.S. Constitution) vyšel v originále roku 2007.

Gonickův kreslířský rukopis už při prvním pohledu na černobílou Komiksovoou historii moderního světa navazuje spíše na evropskou než americkou tradici: připomíná například Francouze Alberta Uderza (Asterix) nebo Jean-Jacquesa Sempého (Mikulášovy patálie). I styl humoru, kterým je jeho výklad prosycen, má blíže evropskému pohledu.

S tím kontrastuje obsah knihy, ve které autor jednoznačně a logicky jde na ruku spíše čtenáři americkému: historické události zpoza oceánu jsou rozebrány více do hloubky a je jim věnováno i více prostoru. To ostatně vidíme i na časovém vymezení v podtitulu: od objevení Ameriky po sepsání její ústavy.

z Komiksové historie moderního světa

z Komiksové historie moderního světa

Gonick ovšem začíná už v předkolumbovské éře, věnuje se starověkým dějinám Mexika, pokračuje Kryštofem Kolumbem a objevitelskými plavbami vůbec, hodně prostoru zabral poměrně rozsáhlý popis dobývání Mexika Hernánem Cortésem," povrchním zběhlým studentem práv, milovníkem žen, karet a dobrodružství," jak jej autor představuje při jeho vstupu na scénu.

Z evropských událostí autora nejvíce zajímá náboženská reformace, "lehkou rukou" vypráví o Lutherovi i Kalvínovi, naproti tomu například šílenství třicetileté války je ve srovnání s jinými tématy pojato vlastně jen velmi zběžně.

z Komiksové historie moderního světa

V závěru se pak opět Larry Gonick vrací na americký kontinent, hlavním tématem mu je osidlování Kanady a budoucích Spojených států, soupeření Británie a Francie na těchto územích s "průběžnými komentáři" v evropském resp. celosvětovém kontextu. Tečkou za historickým líčením je celkem logicky přijetí americké ústavy a nástup tamní verze demokracie.

z Komiksové historie moderního světa

Komiks jako žánr je samozřejmě především uměním zkratky. Gonickovi se sice ne vždy podaří uhlídat množství textu, vzhledem k nelehkému (byť samozřejmě velmi lákavému) tématu to ale lze snadno pochopit. Autorův nadhled a řada vtípků a gagů, kterými jinak seriózní výklad okořenil, nicméně udržuje čtenáře ve stálé pozornosti.

Larry Gonick: Komiksová historie moderního světa - Od Kolumba až po americkou revoluci
vyd. BB/art, 256 stran
Hodnocení iDNES.cz: 70 %