Jopseph Kanon

Jopseph Kanon | foto: Rainy Days Books

Knižní tipy: V Istanbulu na útěku před špiony velmocí i láskou

  • 0
Americký spisovatel Joseph Kanon je znám především jako autor románové předlohy filmu Stevena Soderbergha Berlínské spiknutí (The Good German) s Georgem Clooneym a Cate Blanchettovou. V poválečném období se odehrává i jeho román Istanbul. Křižovatka cest.
Istanbul

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE – Beletrie
JOSEPH KANON: Istanbul. Křižovatka cest
(Litera Fortuna)
Těsně po druhé světové válce je Istanbul místem tajných spojenectví a spiknutí, zároveň jako křižovatka cest z východu na západ a obráceně nabízí nejlepší úkryt špionům, obchodníkům s informacemi, ale i zuboženým uprchlíkům. Američan Leon Bauer pracuje pro americkou tajnou službu. Když je uzavřen mír, Leon si pomalu začne balit, ale pak dostane poslední úkol: postarat se o špiona, kterého Američané potřebují dostat za hranice a kterého by rádi získali i Rusové. Jakmile si ho Leon převezme, zjistí, že ho pronásledují dvě mocnosti, několik tajných služeb, turecká policie a jeho vlastní svědomí. Navíc mu do života nečekaně vstoupí láska. Leon stojí před rozhodnutím. Je ochoten chránit život nemorálního člověka, za nějž převzal odpovědnost, za každou cenu?

Hybrid

TIP TÝDNE – Napětí
ANDREAS WILHELM: Hybrid
(Knižní klub)
Na břehu Labe je nalezeno lidské chodidlo, ale hamburská policie přistupuje k pátrání po jejím původu nanejvýš zdrženlivě. Novinář Tom Hiller větří velkou story. Společně se studentkou medicíny Julií začnou pátrat na vlastní pěst. A objevují neuvěřitelné: jistý švýcarský farmaceutický koncern provádí v brazilském pralese hrůzné experimenty. A političtí představitelé před tím zavírají oči.

Nepolepšitelné děti

TIP TÝDNE – Pro děti
MARYROSE WOODOVÁ: Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton – Tajemné vytí
(Jota)
O velmi zlobivých dětech se žertem říká, že je vychovali vlci. A tyto nepolepšitelné děti opravdu vlci vychovali. Když byly nalezeny v lesích poblíž sídla Ashton, brzy se ukázalo, že to nejsou jen tak obyčejné dětičky. Alexander své sourozence usměrňuje jemným hryzáním, Cassiopea kouše a štěká, až běhá mráz po zádech, a Beowulf se honí za veverkami s hbitostí, při níž se tají dech.

Nikdo nemá alibi

TIP TÝDNE – Klasika
RUDOLF ČECHURA: Nikdo nemá alibi
(Mladá fronta)
Rudolf Čechura rozehrává ve dvou detektivních novelách klasické pátrání známé dvojice Holmes (umí lépe česky) a Dr. Watson (umí lépe anglicky), a to v Londýně a posléze v Praze koncem šedesátých let. První z nich, Nikdo nemá alibi, vyšla poprvé a naposledy v brožovaném vydání v nakladatelství Práce v roce 1969, druhá, Dobře časovaná vražda, vycházela pouze na pokračování ve Světě v obrazech, knižně už za normalizace vyjít nesměla.

Bělohradský

TIP TÝDNE – Pro poučení
VÁCLAV BĚLOHRADSKÝ: Mezi světy & mezisvěty reloaded 2013
(Novela bohemica)
Rozhovory a eseje kontroverzního filozofa z první poloviny 90. let rozšířené o knižně nevydané dialogy a úvahy z let 1998-2012. Václav Bělohradský se snaží pěstovat filosofii jako literární žánr, který bourá zdi a odděluje od sebe vznešené a obyčejné, elitní a masové. Jeho úvahy navazují na slavnou Wittgensteinovu definici filosofie jako "snahy ukázat mouše, která uvízla v láhvi, cestu ven". A i když není nutné s autorem v jeho názorech vždy souhlasit, myšlenkový dialog s ním může jen posílit čtenářovu mysl.

komiks

TIP TÝDNE – Komiks
BRIAN K VAUGHAN, PIA GUERRA, GORAN SUDŽUKA, JOSÉ MARZÁN jr.: Y – Poslední z mužů. Dračice v kimonu
(BB/art)
Necelé čtyři roky poté, co globální pohroma vybila všechny samčí savce na světě, se jediné dvě výjimky, Yorick Brown a jeho opičák Ampersand, ocitají v Japonsku. Ampersanda sem unesla záhadná žoldačka vyzbrojená samurajským mečem a Yorick se svými průvodkyněmi, agentkou 355 a doktorkou Allison Mannovou, ho vysledovali až sem. Do Země vycházejícího slunce, která se vyrovnala se ztrátou mužů typicky japonským způsobem.

kafka

TIP TÝDNE – Audiokniha
FRANZ KAFKA: Dopisy Mileně
(Supraphon)
Dopisy, které napsal Franz Kafka Mileně Jesenské, četli v roce 1968 v pražském Divadle hudby herci Radovan Lukavský, Jaroslava Adamová a Martin Růžek. Kafka poznal Milenu během jednoho jejího pobytu v Praze v předjaří roku 1920. Bylo to v kruhu společných přátel a známých v kavárně. Už předtím Kafku dopisem z Vídně požádala, aby jí dovolil přeložit jeho povídky do češtiny. To byl podnět, který vedl k jejich bližšímu seznámení a posléze k milostnému vztahu, jemuž vděčíme za dopisy Mileně.