Ian McEwan

Ian McEwan | foto: Profimedia.cz

Knižní tipy: Jak zachytil McEwan hrabivost a děs 80. let

  • 3
"Objevily se posedlost penězi, agresivní soutěžení, individualismus, pohrdání slabými, nenávist vůči chudým. V lidech se uvolnilo cosi hrabivého a děsivého. Chtěl jsem něco z tohohle zachytit," poznamenal ke své knize Dítě v pravý čas Ian McEwan.
McEwan

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE – Beletrie
IAN McEWAN: Dítě v pravý čas
(Odeon)
Třetí román jednoho z nejvýznamnějších současných britských autorů pochází z roku 1987 a mnozí kritici jej považují za jazykově i myšlenkově nejvytříbenější z celé jeho tvorby. Přísně vzato jde vlastně o první autorovu knihu se skutečnou románovou stavbou, předchozí Betonovou zahradu i Cizince ve městě by asi výstižněji charakterizovalo označení novela. Ve vypjatém sevřeném příběhu autor neváhá zaujmout vyhraněné stanovisko nejen k tragickému, nezvyklému osudu jednoho manželství, ale ani k politické a společenské situaci v Británii osmdesátých let. Ian McEwan, pověstný svým černým viděním světa, překvapil v této knize své čtenáře poprvé "šťastným" koncem, ale též přesvědčivým zobrazením lidské naděje a vůle k životu.

chladnokrevná msta

TIP TÝDNE – Napětí
DOUGLAS PRESTON & LINCOLN CHILD: Chladnokrevná msta
(BB/art)
Zvláštní agent Pendergast zjistil, že jeho manželka Helen byla zavražděna. Je z toho zlomený a musí se pomstít. Odveta však není jednoduchá. Pronásledování těch, kdo jeho ženu zradili, ho z pustých skotských plání zavede do rušných ulic New Yorku i do nejtemnějších bažinatých ramen v Louisianě. Musí se přinutit podrobněji pátrat v Helenině minulosti. Je ohromen, když zjistí, že Helen dost možná napomáhala své vraždě.

Čarodějka a čaroděj

TIP TÝDNE – Pro děti
JAMES PATTERSON a GABRIELLE CHARBONNETOVÁ: Čarodějka a Čaroděj
(Albatros)
Hlavní hrdinové nové bestsellerové trilogie, sourozenci Wisty a Whit Algoodovi, jsou uprostřed jedné noci odvlečeni z domova tajnou policií "Nového pořádku", zločinného režimu, který se ujal moci. Stejně tak jako patnáctiletá Wisty a sedmnáctiletý Whit, kteří byli obviněni z čarodějnictví, se ocitly ve vězení i tisíce dalších patnáctiletých dětí, mnoho jich je dokonce nezvěstných.

Čapek

TIP TÝDNE – Klasika
KAREL ČAPEK: Hovory s T. G. Masarykem/Kniha apokryfů/O věcech obecných čili Zóon politikon
(Československý spisovatel)
Tři klasická díla jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Ve všech třech případech se jedná o inspirativní četbu i směrem k dnešku. Asi nejsoučasnější je Kniha apokryfů, v mnohém dodnes zábavné variace na klasická témata. Možná poněkud zapomenutá, ale o to zajímavější je sbírka filozofických a politologických esejů a úvah O věcech obecných, jejíž součástí je i Čapkův slavný text Proč nejsem komunistou.

milovník vín

TIP TÝDNE – Pro poučení
WES MARSHALL: Co by měl vědět správný milovník vín
(Ikar)
Kniha plná základních rad i informací pro pokročilé. Autor nabízí 334 rad, tipů a triků, jak se, alespoň zdánlivě, stát odborníkem na víno. Poradí například, jak se zdokonalit ve výběru z vinného lístku, jak nakupovat podle odrůd, kdy dát víno chladit, jaké jsou styly portského, co je madeira, jaký je rozdíl mezi víny rosé, jak sladit víno s dezertem nebo jaká jsou pravidla správné degustace. Výklad doplňují tabulky, schémata, mapky a doporučení od předních sommelierů.

Marzi

TIP TÝDNE – Komiks
SYLVAIN SAVOIA, MARZENA SOWA: Marzi 1984–1987
(Plus)
Vyprávění o dětství na Východě. Marzena Sowa vysvětlovala svému příteli, kterého potkala v Bordeaux, jak se žilo u nich doma v Polsku, když byla malá. Tím přítelem byl komiksový kreslíř Sylvain Savoia. Spolu začali vyprávěné skládat do obrázků a malých příběhů. Společně vytvořili malou Marzi, jedináčka ze sídliště za hutěmi v polském městě Stalowa Wola, a nechali ji tam prožít druhou polovinu osmdesátých let. Pro české pamětníky té doby čtení s příchutí hodně černé grotesky.

Chandler

TIP TÝDNE – Audiokniha
RAYMOND CHANDLER: Král ve žlutém hávu
(Radioservis)
V rané autorově povídce se vyšetřování vraždy v obskurním hotelu ujímá jeden z četných předchůdců soukromého detektiva Phila Marlowa, jenž nese už všechny znaky svého slavného následovníka. Je to idealistický dříč, ochránce slabých a napadených, jenž je obdařený fyzickou odolností, bohatou fantazií a neuhasitelnou žízní po whisky. V rozhlasové dramatizaci se v režii Aleny Adamcové sešla taková herecká esa jako Josef Somr, Petr Kostka nebo Jorga Kotrbová.