Reif Larsen

Reif Larsen | foto: Random House

Knižní tipy: Jak zmapovat osamělost a lásku

  • 0
Vyrazit třeba i bez mapy z Montany do Washingtonu je vcelku jednoduchý úkol i pro dvanáctiletého chlapce, zvlášť je-li géniem. Ale jak zmapovat vlastní nitro?

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
REIF LARSEN: Mapa mých světů
(Odeon)
LarsenMůže pouhopouhá mapa zachytit pocity, osamělost, bolest či lásku? Dají se do mapy přenést rodinná tajemství? Rodíme se s kompletní mapou světa v hlavě, nebo ji teprve získáváme svým životem? Příběh dvanáctiletého génia, který dokáže zachytit do map všechno, co kolem sebe vnímá: sny, pocity, lásku a tajemství. Chlapec cestuje napříč Spojenými státy na plošině vagonu do Washingtonu, kde byl poctěn významnou cenou udílenou v kartografii. Nikdo netuší, že se pod jménem T. S. Spiveta skrývá mladý genius... Kniha se dá číst jako příběh o putování a vnitřním vývoji, ale stejně se zde dají sledovat dějiny kartografie či biologie.

TIP TÝDNE - Napětí
ANTHONY E. ZUIKER & DUANE SWIERCZYNSKI: Level 26 - Netvor z temnot
(Knižní klub)
LevelKaždého vraha na světě lze zařadit do některé z 25 úrovní podle míry spáchaného zla. Pouze jediný člověk tvoří kategorii sám pro sebe – jeho cílem může být kdokoli, jeho metody neznají mezí, má přezdívku Skřípal a jeho klasifikace je level 26. Dopadnout tuto bestiální stvůru připadne Stevu Darkovi, kdysi nejlepšímu z elitní skupiny specialistů na sériové vrahy. Už jednou Skřípala málem chytil – a zaplatil za to vyvražděním celé své adoptivní rodiny. První část plánované třídílné série z pera tvůrce Kriminálky Las Vegas, Miami a New York představuje zároveň první digiromán – multimediální zážitek nového typu: knihu doplněnou o krátké hrané filmy a bonusové materiály na internetové stránce www.level26.com.

TIP TÝDNE - Pro děti
VOJTĚCH STEKLAČ: Pekelná třída - Magnetický mobil
(Nakladatelství XYZ)
SteklačNastal srpen, druhý měsíc prázdnin. Kluci jej tráví na hausbótu v Holešovickém přístavišti a pokračují ve své úspěšné detektivní činnosti. Díky spokojenosti svých klientů získávají stále nové a nové případy. Jejich "papírový" šéf Hugo, bývalý delikvent, nestačí sjednávat smlouvy. Ovšem nic nemůže procházet jednoduše - do světa Boříka, Mirka, Aleše a Čendy opět vstupují spolužačky Palhounová a Teckertová, které se snaží ovládnout jejich výsostné území. Co vše se mladým detektivům podaří vypátrat a zda se ubrání dívčímu šarmu, vám odhalí další svazek ediční řady Kompletních Boříkových příhod, vycházejících s novými ilustracemi výtvarníka Vhrsti.

TIP TÝDNE - Klasika
SVATOPLUK ČECH: Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století
(Nakladatelství XYZ)
BroučekPan Brouček, typický představitel měšťáků se všemi jejich neřestmi, se shodou okolností a neuvěřitelných náhod ocitá v 15. století, v době husitských válek. Co všechno jej potká na strastiplné cestě a jak se mu podaří zachránit si holý život, si připomeneme v humoristickém románu, který se stal jednou z nejslavnějších satir klasické české literatury. Aktuální vydání novými ilustracemi osvěžil jeden z nejvýznamnějších českých autorů animovaných filmů Pavel Koutský.

TIP TÝDNE - Pro poučení
CHARLES MacLEAN: Svět whisky
(Universum)
WhiskyKniha, v níž milovníci whisky najdou vše, co hledají – postřehy z ochutnávek více než 700 těch nejlepších sladových, míchaných, obilných a dalších whisky z celého světa, seznámení s nejdůležitějšími světovými palírnami a odhalení tajemství a kouzla palírnického umění. Připojena jsou doporučení k návštěvám oblíbených turistických destinací spojených s whisky, ovšem i praktické informace: jak a kam jet a co nevynechat.

TIP TÝDNE - Komiks
MARK MILLAR: Ultimates 2 - Bohové a monstra
(BB/art, Crew)
UltimatesUplynul už rok od zastavení mimozemské invaze a první americký superhrdinský tým zase už zaplňuje pouze stránky bulváru. Kdo se rozvedl, kdo se oženil, kdo s kým chodí, kdo se zbláznil, prostě nic extra zajímavého – aspoň do chvíle, než se provalí, že Hulk, který zničil polovinu New Yorku, je ve skutečnosti člen Ultimates Bruce Banne… a brzo taky prvním superhrdinou, který dostane trest smrti. A to je jen začátek problémů. Mark Millar v druhé sezóně Ultimates dotahuje temnotu, akci a zábavnost o patro výš.

TIP TÝDNE - Audiokniha
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: Sto roků samoty
(Radioservis)
MarquezSto roků samoty (1967) je nejznámější román kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíi Márquéze, držitele Nobelovy ceny za literaturu. Vypráví o několika generacích rozvětvené rodiny Buendíů a osudech smyšlené jihoamerické vesničky Macondo v průběhu století. V rodině Buendíů se neustále vyskytují podobné povahové rysy, především sklon k osamělosti a nedostatku citu. Román patří ke stěžejním dílům tzv. magického realismu. V režii Aleny Adamcové klasické dílo moderní světové literatury načetl v roce 1985 Jiří Adamíra.