Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd | foto: Random House

Knižní tipy: Dějinami New Yorku od kolonistů po teroristy

  • 1
Britský spisovatel Edward Rutherfurd se čtenáři, visícími na štanglích v metru, nepočítá. Jeho poslední román o dějinách New Yorku čítá bezmála 800 stran. Je do nich vměstnáno tři a půl století historie světové metropole.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
EDWARD RUTHERFURD: New York
(BB/art)
Edward Rutherford: New YorkAutor, který si vybudoval pověst rozsáhlými románovými ságami, v nichž se prolínají "malé dějiny" vyfabulovaných postav s "velkými dějinami" měst či zemí. V knize Russka se věnoval carskému Rusku až do bolševické revoluce, v románech Londýn a Dublin vylíčil dějiny obou ostrovních metropolí. V zatím posledním románu líčí autor tři a půl století vývoje New Yorku od holandské kolonie Nový Amsterdam, obchodující s místními indiány, přes ovládnutí Angličany, osamostatnění Spojených států až po léto loňského roku, tedy včetně událostí z 11. září 2001. Jak má ve zvyku, rozvíjí na pozadí dějin města strhující i tklivé historie příslušníků několika rodin, jež jsou New Yorkem po celá pokolení spojeny, a ilustruje velké historické události osobními příběhy postav skutečných i smyšlených.

TIP TÝDNE - Napětí
KATHY REICHS: Svaté kosti, Kosti v písku, Kosti na popel
(BB/art)
Kathy Riechs: Svaté kosti atd.Poutavé příběhy od mezinárodně uznávané a oblíbené autorky, která přivádí na scénu soudní antropoložku Temperance Brennanovou a detektiva Andrewa Ryana. Nejdříve je vyšetřování vraždy dovede až k dávnému biblickému tajemství. Potom zpracovávají další závažné a mediálně sledované téma a staví se do samého středu hrozivého mezinárodního komplotu. A nakonec Temperance Brennanová stojí tváří v tvář záhadě z vlastní minulosti. Knihy Kathy Reichs se staly předlohou pro úspěšný televizní seriál Sběratelé kostí.

TIP TÝDNE - Pro děti
JOHAN FABRICIUS: Plavčíci kapitána Bontekoea
(Nakladatelství XYZ)
Johan Fabricius: Plavčíci kapitána BontekoeaKniha holandského spisovatele Johana Fabricia vypráví o napínavých dobrodružstvích i úsměvných příhodách chlapců, kteří se v 17. století jako plavčíci vydali na holandské obchodní lodi Nový Hoorn do oblasti východoindického souostroví. Na daleké a strastiplné cestě musejí plavčíci Rolf a Hajo, pomocník sklepmistra Padde a kuchtík Harmen překonat různé nesnáze – kurděje, divoké bouře, požár a nakonec i ztroskotání lodi. A ani na pevnině si neoddychnou – putují nebezpečnou džunglí a setkají se s divochy nebo s pardálem a tygrem na Sumatře a na Jávě. Nakonec jim ale odvaha, kamarádství a smysl pro humor pomohou překonat všechny potíže a šťastně se vrátí domů do Holandska.

TIP TÝDNE - Klasika
LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ: Vojna a mír
(Odeon)
Lev N. Tolstoj: Vojna a mírNový překlad Vojny a míru, věhlasného díla Lva Nikolajeviče Tolstého, předává čtenářům cosi, co dodnes neztratilo na aktuálnosti a zajímavosti. V této rozsáhlé epopeji, jejíž rámec tvoří válka s Napoleonem, jeho tažení do Ruska, požár Moskvy a bitvy u Slavkova i Borodina, nevytvořil Tolstoj jen válečný román nebo pouze román historický, ale syntetický román času a prostoru podávající souhrnný obraz ruské společnosti. Autorem nového překladu je přední český rusista Libor Dvořák.

TIP TÝDNE - Pro poučení
PAVEL EISNER: Chrám i tvrz
(Nakladatelství XYZ)
Pavel Eisner: Chrám i tvrzPoutavé vyprávění o naší mateřštině, o úžasné kulturní stavbě podobné chrámu i tvrzi, patří k české literární klasice. Krátké kapitoly věcně, vtipně, kriticky, ale vždy s láskou a obdivem popisují naše vyjadřování. Proslulé dílo je nejen odborným výkladem, ale především vyznáním lásky k českému jazyku. Na téměř osmistech stranách autor analyzuje s neutuchajícím humorem češtinu z hlediska mluvnického i slohového.

TIP TÝDNE - Komiks
STEVE PERRY, KILIAN PLUNKETT, MICHAEL A. STACKPOLE, JOHN WAGNER, TIMOTHY ZAHN: Star Wars - Stíny Impéria
(BB/art/Crew)
Star Wars - Stíny ImpériaStíny Impéria byly multimediální Star Wars událostí – film-bez-filmu – jejíž hlavní dějová linie byla vyprávěna skrze knihu, comicsy, RPG hry, počítačovou hru a sběratelské karty. Stíny měly dokonce vlastní soundtrack. V tomto omnibusu se nachází kompletní minisérie a dva příběhy, které následují: Mara Jade: Císařovou rukou, příběh o úkladné imperiální vražedkyni, která se jednoho dne stane ženou největšího hrdiny Nové republiky, Luka Skywalkera; a Stíny Impéria: Evoluce, přímé pokračování Stínů Impéria.

TIP TÝDNE - Audiokniha
DANTE ALIGHIERI: Božská komedie
(Popron Music)
Dante Alighieri: Božská komedieDanteho Božská komedie shrnuje poznání vrcholného středověku o uspořádání kosmu a smyslu člověka v něm. Po 700 letech zjišťujeme, že obsahovalo pravdivé jádro, které si teď žádá být zaoděno moderními termíny. Skutečně, sedm nebes a pekel existuje jako archetypy kolektivní psychologie a kulturní typy, které se v dějinách lidstva i ve vývoji jednotlivce střídají v pořadí, v jakém Dante putuje sférami andělských kůrů. Klasiku renesanční literatury přednášejí Milan Friedl, Gabriela Filippi, Alfred Strejček a Rudolf Pellar.

DÁLE VYŠLO:
MARTIN REINER: Hubená stehna Twiggy (Host)
Ve výboru z básnických textů z posledních čtyř let je autor civilní, uměřený ve výrazu, ale v řadě textů také velmi provokativní. Završuje pro něj podstatnou dekádu básnického přerodu, který započal sbírkou Staré a jiné časy a pokračoval knihou Pohled z kavárny v Bath.

ROMAN CHLUPATÝ: (Ne)mocná země (Radioservis)
Známý ekonomický novinář soustředil do své knihy čtrnáct rozhovorů s lidmi, kteří "vidí za kulisy" současných změn ve světové politice. Přední světoví ekonomové, analytici a politici mluví o tom, co se děje kolem nás, s překvapující otevřeností a věcností.

JIŘÍ KRATOCHVIL: Uprostřed nocí zpěv (Druhé město)
Vzpomínková próza zachycuje prožitky a zkušenosti syna poúnorového emigranta. Největší pozornost věnuje autor vylíčení atmosféry Brna po skončení 2. světové války a v 50. letech.

JARMILA CYSAŘOVÁ: Já prostě nemohu žít jinak (Radioservis)
Život české publicistky Otky Bednářové (*1927) je příběhem neúplatné, statečné ženy, jež se zaměřila na obranu občanských práv a spravedlnosti. Byla přední aktivistkou samizdatu, spolu se syny mezi prvními signatáři Charty 77, po listopadu 1989 stála u zrodu Výboru dobré vůle Olgy Havlové.

JOSEF JANDA: Dohořívající filozof (dybbuk)
Nová sbírka předního surrealisty rozvíjí autorův pohled na absurdní divadlo dnešního světa, jehož krédem se stalo nemyslet - což jen stěží může představovat završení přirozeného gnozeologického vývoje. Na pozadí nenávratně mizejícího času se objevuje tušení možného konce současného civilizačního cyklu.

ATTILA BARTIS: Klid (Kniha Zlín)
Hlavním hrdinou psychologicky znepokojivého a zároveň sžíravě ironického románu Klid je spisovatel Andor, který se už patnáct let stará o matku, bývalou slavnou herečku, poté co přestala vycházet z bytu. Autor tímto příběhem, vystavěným na oidipovském základu, navazuje na to nejlepší z tradice středoevropského románu.

MARY FRANCES BUDZIKOVÁ: Život se psem není pod psa (Knižní klub)
Půvabně zpracovaná publikace obsahuje vážné i nevážné informace snad o všem, co je možné o psech vědět. Kromě základních údajů o původu, anatomii a historii soužití psa a člověka jsou v ní i informace o slavných psech, kteří se objevili v literatuře a filmu, o významných osobnostech známých láskou ke psům i o lidech, kteří milovali své psí společníky, že jim stavěli domy či odkazovali majetek.

INKA MACHULKOVÁ: Probuzení hráči (dybbuk)
Nová sbírka někdejší představitelky české beatnické generace je pokračováním tvorby, jíž bylo po autorčině emigraci do Německa dáno čerpat z dvojí situační perspektivy. Opětovné návštěvy Česka po roce 1989, poskytují prostřednictvím poezie s osobitou vzpomínkově-fragmentární poetikou záznam prožívání v obou daných domovinách

KATHARINA HACKEROVÁ: Necitové (Kniha Zlín)
Události 11. září 2001 a přípravy invaze do Iráku slouží jako pozadí ústředního příběhu novomanželů Jákoba a Isabelle, jejichž život je i přes materiální blahobyt nevýrazný a prázdný. Po uspěchané svatbě se stěhují do Londýna, kde Jákob nastupuje jako právník na místo po kolegovi, který zahynul během útoku na Světové obchodní centrum.

BOHUSLAV BROUK: Životní sloh (Barrister & Principal)
Studie známého surrealisty vychází více než šedesát let od plánovaného vydání. Představuje přirozený a významný doplněk děl Karla Honzíka, Ladislava Žáka, ale i Brouka samotného, najmě Lidí a věcí (1947), soustřeďujících se na jednotlivé funkce věcí a nevyhnutelnost redukce životních potřeb.

ANGELA CARTEROVÁ: Magické hračkářství (dybbuk)
Patnáctiletá Melánie se po smrti rodičů spolu se svými dvěma mladšími sourozenci přestěhuje ke svému strýci do Londýna. Přechod z nevinnosti vesnického života k dusnému, drsnému, ale přitom barvitému životu v domě strýce-loutkáře, jeho hluchoněmé ženy Margaret a jejích dvou živočišných bratrů připraví Melánii šok, který jí však pomůže dospět v ženu.