Z filmu Deník Bridget Jonesové (2001)

Z filmu Deník Bridget Jonesové (2001) | foto: CSFD

Návrat Bridget Jonesové, Coelho, Viewegh, Nesbo. Knižní podzim se hlásí

  • 0
Končí letní knižní přešlapování, začíná boj o místo na předvánočním trhu. Už příští týden vyjde nový Hercule Poirot nazvaný Vraždy s monogramem, detektiva po čtyřiceti letech oživila autorka thrillerů Sophie Hannahová.

Souběžně se na pultech objeví skandální kniha první ženy Steva Jobse, líčící génia jako padoucha, který zapřel vlastní dceru i poté, co testy DNA prokázaly jeho otcovství.

Na 1. října se plánuje vydání Nevěry od Paula Coelha. „Nevyhazujte zbytečně peníze,“ radí čtenáři na Amazonu, na fanouškovském serveru Goodreads však má kniha tři hvězdičky z pěti. Vypráví o Lindě, která je v depresi; pak potká bývalého přítele a nevěra vzdor následkům jí vrátí chuť do života.

Co ještě vyjde v září a říjnu

Josef Formánek: Úsměvy smutných mužů
zápisky z protialkoholní léčebny

David Dalton: Kdo je ten chlap?
biografie hledající „pravého“ Boba Dylana

Chuck Palahniuk: Zatracení
volné pokračování pekelné jízdy 

Petra Soukupová: Bertín a čmuchadlo
jedna z nejlepších současných autorek psala poprvé pro děti

Marie Rakušanová: Josef Váchal, magie hledání
kniha o Váchalově vztahu k okultismu

Bridget Jonesová by byla vděčná, kdyby zažívala jen mimomanželské pletky. Helen Fieldingová se po letech vrátila ke své slavné postavě, ve třetím dílu Bridget Jonesová: Láskou šílená se hrdinka po smrti svého muže Marka Darcyho ocitá sama se dvěma dětmi, dává si ovšem stále táž předsevzetí. „Rázná, vtipná, trefně napsaná, ze života a skutečně dojemná,“ charakterizovali knihu v New York Times. Česky vyjde už na konci září.

V půli října se uzavře trilogie Petera Maye z ostrova Lewis, ale nakladatelství Host bude pokračovat ve vydávání dalších Mayových detektivních sérií. Vyjde i nový Jo Nesbo jménem Přízrak. Osvědčení bestselleristé však dostanou konkurenci v knize Kate Atkinsonové, která se v současnosti na Západě prodává víc než detektivky od J. K. Rowlingové.

Její ceněný román Život za životem odráží podstatnou část 20. století: hrdinka se narodí s pupeční šňůrou kolem krku a brzy zemře, jenže kniha stojí na podobném principu jako filmy Padesátkrát a stále poprvé či Na Hromnice o den více - postava dostává stále nové šance a čtenář nahlíží týž příběh znovu z jiných perspektiv. „Drama špatných konců a šťastných znovuzrození podává věrný a přesvědčivý portrét anglické rodiny v rozmezí dvou světových válek,“ píše Wall Street Journal.

Husitská sága

Z českých autorů se nejvíc čeká, jako každý podzim, na novinku Michala Viewegha. Nakladatelství Druhé město má v plánu titul Don Juan po infarktu, už nyní filmu Andělé všedního dne předchází nové vydání Vieweghovy předlohy.

Držitel dvou Magnesií Liter Jiří Hájíček chystá v Hostu povídky, od Radky Denemarkové vyjde Příspěvek k dějinám radosti, podle anotací „groteskní román valící se jako láva“. A Moba vydá další historickou kroniku od Vlastimila Vondrušky, který od posledních Přemyslovců dospěl k husitským válkám. „Kniha Husitská epopej je rodinná sága z 15. století. Abych ji mohl napsat, musel jsem soustředit stovky různých střípků,“ říká autor.