KNIHY ROKU: Nadvláda komiksů a další marná snaha Christiana Greye

  • 2
Rok 2016 se ve světě literatury může přejmenovat na rok komiksový. Nejlepším dílem letoška jsou první dvě části reeditovaného komiksu Anča a Pepík. Naopak nejhorší hodnocení si vysloužilo pokračování erotické trilogie Padesát odstínů nazvané Grey nebo debut Nahá před bohem lásky od Markéty Nocourové.

Lucie Lomová - Anča a Pepík 1. a 2. (100 %)

Myší duo z Ušína, jehož dobrodružství se nejprve objevovalo na stránkách časopisu Čtyřlístek, podle literárního kritika Radima Kopáče okouzluje svou nadčasovostí a nevyhraněností. Své si v něm najdou malí i velcí. Úspěch navíc dokazuje i stejnojmenný připravovaný seriál, který v lednu začne vysílat Česká televize. Na jaře pak nakladatelství Práh chystá vydání třetího svazku o dobrodružstvích Anči a Pepíka.

Obal druhé knihy souborného vydání Anči a Pepíka

Delphine de Vigan - Podle skutečného příběhu (90 %)

Mrazivý příběh o tom, jak jednoduché je vplížit se někomu do života a obrátit jej celý naruby, letos českým čtenářům nabídla francouzská autorka Delphine de Vigan. Vyčníval především skvělým vypravěčstvím a propracovanou psychologií postav. Ze zahraničních knih letos zaujala ještě kniha Anna a vlaštovčí muž, která si taktéž vysloužila devadesátiprocentní hodnocení (recenze zde).

Francouzská spisovatelka Delphine de Vigan

Jan Novák, Jaromír 99 - Zátopek (90 %)

Se zatajeným dechem se čekalo na grafické zpracování osudu nejznámějšího českého sportovce Emila Zátopka z dílny Jana Nováka a Jaromíra 99 Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej. O to větší radost přišla se zjištěním, že se jej povedlo odvyprávět na výbornou. Kromě Zátopka letos bodovaly ještě komiksy Polda a Olda nebo Hilda se vrací. Taktéž se dočkaly devadesáti procent (recenze v odkazech).

Jan Novák & Jaromír 99: Zátopek

Bianca Bellová - Jezero (90 %)

Jedna z nejpozoruhodnějších knih posledních let. Takové hodnocení si vysloužil dvousetstránkový román Jezero v recenzi Aleny Slezákové. Bianca Bellová ním obohatila českou literaturu o krutou dystopii a čtenářům představila jedinečný příběh o drastickém osudu, který lidé připravili přírodě i sobě navzájem.

Spisovatelka Bianca Bellová

Jiří Hájíček: Dešťová hůl (90 %)

Stejně jako knihy Selský baroko a Rybí krev slaví i novinka Dešťová hůl Jiřího Hájíčka úspěch mezi kritiky (i čtenáři). Zakončení vesnické trilogie s hlavním hrdinou Zbyňkem oslňuje skvělým vypravěčstvím, autorovou pokorou a výborně zvolenými, nevyčerpatelnými tématy - oběti a vrazi, zločin a trest, pravda a lež. Kromě Hájíčka letos s novinkou přišla i Tereza Boučková. Titul Život je nádherný si vysloužil devadesát procent (recenze zde).

Spisovatel Jiří Hájíček

Markéta Nocourová - Nahá před Bohem lásky (45 %)

Ambiciózní debut Nahá před Bohem lásky uvedla letos v létě na knižní trh neznámá česká autorka pod pseudonymem Markéta Nocourová. Toto je kniha pro ty, kteří nečtou, chlubila se tehdy. Už po přečtení několika stránek ale bylo jasné, že toto není kniha ani pro ty, kteří nečtou. Její rozhodnutí zůstat v anonymitě tak zpětně celkem dává smysl. Díky alespoň za tu obálku od Lely Geislerové.

Obálka knihy Nahá před Bohem lásky od Lely Geislerové

E. L. Jamesová - Grey (50 %)

Z prodejně úspěšných knižních ság je vždy potřeba vyždímat co nejvíce a tak se americká autorka E. L. Jamesová rozhodla pokračovat v sérii Padesát odstínů i po vydání poslední knihy trilogie. Tentokrát příběh vypráví z mužského pohledu, a jak hodnocení samo naznačuje, není to žádná sláva.

Obálka knihy Grey od E. L. Jamesové

Klára Samková - Proč islám nesmí do Česka (50 %)

Klára Samková, která svého času vzbuzovala u části veřejnosti odpor kvůli boji za lepší integraci Romů, letos znovu vyvolala kontroverze vydáním knihy Proč islám nesmí do Česka. Jak název napovídá, vypořádává se v ní s islámem po svém a upozorňuje, že je třeba jej vnímat jako ideologii a nikoliv jako náboženství.

Advokátka Klára Samková na semináři Máme se bát islámu? v Poslanecké sněmovně (18. května 2016)

Alexandr Münninghoff - Pokračovatel rodu (50 %)

Pokračovatel rodu sleduje na pozadí velkých dějinných událostí minulého století osud tří generací rodiny Münninghoffů. Autor čtenáře v knize mj. seznamuje s esesákem jako „slušným člověkem“, nazývá tak svého otce, který opovrhoval Hitlerem. Jenže nedostatečný odstup od tématu je podle literárního kritika Marka Tomana velký problém publikace, a proto také nízké hodnocení.

Výřez z obalu českého vydání knihy Pokračovatel rodu

Iain King - Tajemství posledního nacisty (55 %)

Nepříliš přesvědčivý příběh pohrávající si s astronomií a bohužel i zásadními dějinnými událostmi představil ve své poslední knize filozof a spisovatel Iain King. Ústřední zápletkou románu Tajemství posledního nacisty jsou nalezené dokumenty po bývalém kapitánovi SS, které předpovídají pád Berlínské zdi nebo bankovní krizi z roku 2008.

Spisovatel a filozof Iain King