Mimosa Architekti: Bohumileč

Mimosa Architekti: Bohumileč | foto: Lucie Mlynářová

Kniha 99 domů je inspirací pro ty, kteří neradi „podnikatelské baroko“

  • 2
Převážně obrazová publikace Jána Stempela a kolektivu 99 domů názorně ukazuje, že se současná výstavba obytných budov nemusí nutně odehrávat v pokleslém stylu "podnikatelského baroka".
99 domů (obálka)

"Můj dům, můj hrad, praví známé přísloví. Třebaže se v dnešní rozsáhlé satelitní výstavbě leckteré domy vskutku hradům podobají, tu svými rozměry, tu zase věžemi, cimbuřími či dokonce pevnostními zdmi z kamene, opravdu hezký, pohodlný, proporcemi i dalšími podstatnými charakteristikami kvalitní dům jen tak snadno nenajdete. Je jich mezi nově postavenými až žalostně málo, nicméně existují," píše se v úvodu knihy.

Bez ohledu na to, zda ten který z 99 uvedených rodinných domů našemu oku konvenuje či nikoli je evidentní, že právě tyto příklady promyšlené architektonické práce jasně ukazují, kolik invenčních tvůrců u nás v tomto oboru pracuje, nakolik si dovedou pohrát s exteriéry, interiéry, s použitím nejrůznějších materiálů i se zasazením domů do okolní krajiny.

Úvod knihy obstarává několik teoretických statí hlavního autora Jána Stempela a jeho spolupracovníků (Jiří Mráz, Jiří Plos, Jan Tesař, Jan Žemlička). Přinášejí zhuštěné rady, podle čeho vybírat konstrukci a materiály a co je důležité neopomenout v oblasti technického zařízení (vytápění, větrání, zdravotní technika).

Samostatné kapitoly rozebírají také právní stránku stavby rodinného domu i jednotlivé body spolupráce stavebníka s architektem, a to včetně velmi zajímavého přehledu rozdělení celkového honoráře podle jednotlivých fází stavby. Tyto stati jsou pro potenciálního stavebníka dobrým základem v nelehké orientaci v těchto tématech.

Studio Olgoj Chorchoj: Hvozdná u Zlína

Těžištěm knihy ovšem je především onen autorský výběr 99 rodinných domů, které Ján Stempel považuje za "dobré". Základem je vždy stručný popis s patřičnými údaji o lokalitě a autorech stavby stejně jako jakési popisné "slovníkové heslo", a zejména množství fotografií exteriérů i interiérů inkriminovaných budov.

Zejména architekti a jistě i studenti tohoto oboru pak ocení výkresovou dokumentaci ke každé ze staveb, tedy půdorysy a řezem vždy ve stejném měřítku 1 : 333 a situací 1 : 1000, díky čemuž je možné srovnávat velikost a prostorové uspořádání.

Autoři knihy vybírali podle svých slov z více než 350 realizací navržených v ateliérech českých architektů. "Jejich společným jmenovatelem jsou komplexnost řešení, jakož i rozpoznatelná odpovědnost autorů vůči klientům, k okolnímu prostředí, tedy i k budoucím generacím."

Ján Stempel: Popovičky

"Dobrý dům odpovídá především možnostem a potřebám stavebníka, který jej v průběhu let bude spokojeně užívat, přičemž jej dům nebude zatěžovat. Dobrý dům využívá prostá řešení a přitom je jedinečný. Za dobrým domem je vždy rozvážný, uvědomělý, informovaný klient a rozumný architekt, který chápe svoji práci jako službu a odpovědnost," shrnují autoři základní myšlenku svojí knihy.

Chcete se dozvědět více o stavbě domu a bydlení?

V knize Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů autor čtivě popisuje návrhy, stavbu a bydlení nízkoenergetických domů.