Ředitel EMG Andreas Kaulfuss a prezident ČR Václav Klaus

Ředitel EMG Andreas Kaulfuss a prezident ČR Václav Klaus - Generální ředitel Euromedia Group Andreas Kaulfuss a prezident ČR Václav Klaus při křtu encyklopedie Universum (Národní muzeum Praha, 8. 11. 2006) | foto: EMG - Jovan Dezort

Klaus si bude číst v encyklopedii Universum

Prezident Václav Klaus včera v Národním muzeu pokřtil novou dvousvazkovou encyklopedii Universum. Popřál jí, aby se nejen dobře prodávala, ale měla i hodně čtenářů. "Já jím budu," dodal.

Sedmikilogramovou publikaci vydalo nakladatelství Euromedia Group v Knižním klubu stejně jako její jednosvazkovou předchůdkyni před třemi lety.

Encyklopedie obsahuje 35.000 hesel. Její součástí je DVD nebo CD-ROM, který obsahuje 135.000 aktualizovaných hesel desetisvazkového Universa, které je nejobsáhlejší česky psanou encyklopedií od doby Ottova slovníku naučného.

Ti, kdo vlastní jakoukoliv elektronickou verzi encyklopedie, ji mohou každého čtvrt roku aktualizovat na internetu, uvedla odpovědná redaktorka Jana Jůzová.

Nakladatelství započalo vydávat encyklopedie už před lety. Poprvé vydalo desetisvazkové a poté jeho zkrácené čtyřsvazkové vydání. Vedení nakladatelství po vyprodání jednosvazkové verze, která vyšla před třemi roky, usoudilo, že je potřeba vydat ne dotisk, ale novou, aktualizovanou verzi.

Formát a grafická úprava nového vydání všeobecné encyklopedie odpovídá monumentálním, rovněž encyklopedickým dílům Zvíře, Země, Člověk, Rostliny a Vesmír, které vyšly také v Knižním klubu.

Spolu s encyklopedií Česko prodalo nakladatelství těchto publikací na 200.000. Tato skutečnost podle Klause svědčí o tom, že se "snahou vzdělávat se to v Česku není špatné".

Cena dvousvazkové encyklopedie o rozsahu 1250 stran, jejíž obsah je aktualizován k letošnímu 20. září a která vychází nákladem 20.000 kusů, je 2499 korun. Na cenu se ptali i členové prezidentovy ochranky. "Jsou zvyklí na mou šetrnost, tak se pro jistotu zeptali," komentoval žertem dotazy svých mužů Klaus.

,