Oldřich Kaiser načetl Hrabalova Bambini di Praga

Oldřich Kaiser načetl Hrabalova Bambini di Praga | foto: Lena Zikmundová

AUDIO: Poslechněte si, jak Oldřich Kaiser čte Bohumila Hrabala

  • 1
Rozsáhlá povídka Bohumila Hrabala Bambini di Praga 1947 je známa i z filmového zpracování. Pod názvem Andělské oči ji natočil Dušan Klein v roce 1993. Nyní její audiopodobu načetl Oldřich Kaiser. Poslechněte si ukázku.

Audiokniha vychází u příležitosti 100. výročí narození Bohumila Hrabala v březnu 2014. Devítidílná povídka v podání Oldřicha Kaisera nás zavede do roku 1947, doby, kdy narůstá strach z likvidace drobných živností a tak je snadné nalákat malé obchodníky a řemeslníky na pojištění "Opory ve stáří". Hrabal vypráví groteskní příběhy party falešných pojišťováků, kteří nakonec sami naletí.

Povídka Bambini di Praga 1947 je textovou koláží, osmdesátistránkovou novelou v devíti obrazech. Je plná gagů a heců, plná živočišnosti, ale také, jak tomu u Hrabala je pravidelně, prosáklá soucitem, vrcholnou empatií k lidským slabostem.  A také nostalgií ke světu, který s rokem 1948 zmizel.

Kromě Dušana Kleina, který si celou povídku-novelu vzal za základ svého filmu Andělské oči, natočil také pátou kapitolu knihy pod názvem Dům radosti v roce 1964 pro povídkový film-manifest české nové vlny Perličky na dně režisér Evald Schorm.