Haruki Murakami

Haruki Murakami | foto: David Port

Kafkovu cenu dostal Japonec Murakami

  • 1
Slavný spisovatel Haruki Murakami převzal prestižní tuzemské literární ocenění a uvedl román Kafka na pobřeží.

Cenu Franze Kafky za rok 2006 převzal nejvýznamnější japonský spisovatel současnosti včera na Staroměstské radnici v Praze. Předtím uvedl svůj obsáhlý román Kafka na pobřeží, jehož český překlad vydává v těchto dnech Odeon.

Haruki Murakami je českému publiku znám především z překladu jeho nejslavnějšího díla Norské dřevo, po jehož úspěchu se v Japonsku i po světě začalo mluvit o takzvaném fenoménu Murakami.

Autor před nenadálou popularitou prchl do zahraničí, nejdříve do Řecka a Itálie, posléze do Spojených států, kde vyučoval mimo jiné i na prestižní univerzitě v Princetonu.

K návratu jej donutily až události roku 1995: nejdříve jeho rodné město Kóbe postihlo zničující zemětřesení, pak teroristé z náboženské sekty Óm šinrikjó spáchali v tokijském metru atentát sarinem. Murakami své rozhovory s přeživšími shrnul do svazku s příznačným názvem Underground.

Kafka na pobřeží vyšel v japonštině roku 2004, stejně jako Murakamiho doposud poslední román Po setmění, jehož český překlad plánuje Odeon na rok 2007. Murakamiho romány byly přeloženy do 38 jazyků, sám autor hojně překládá z angličtiny.

S Franzem Kafkou pojí japonského spisovatele láska už od mládí, kdy přečetl jeho Zámek. Podle vlastních slov byl tehdy šokován mírou odcizení a absurdity, kterou z Kafkova díla cítil.

Odraz této zkušenosti mohou čtenáři spatřit v patnáctiletém protagonistovi Kafky na pobřeží, jenž podobně jako ostatní Murakamiho hrdinové trpí samotou, nepochopením a výlučností.

Na tiskové konferenci, jež se konala u příležitosti uvedení románu na český trh, se Murakami k všeobecnému údivu přítomných přiznal, že jde o první takovou akci, které se účastní, avšak ochotně odpovídal na položené otázky.

Ty se týkaly například autorova postoje ke snům (Murakami je přirovnal k výletům do tmavé studny, z níž však může čas od čas vylézt na světlo reality) či rozdílů mezi japonskou a západní kulturou (podle autora jsou především v přístupu k náboženství a ke smrti).

O výjimečnosti akce svědčí i velký počet japonských novinářů, kteří se na ni akreditovali. Murakami je totiž ve své vlasti znám odporem k jakékoli publicitě. Sám k tomu říká: „Kupříkladu, mám rád jazz a vlastním velkou kolekci jazzových desek. Nestojím o to, aby mě lidé poznávali v antikvariátu nebo v obchodě a ptali se mě, jestli jsem to opravdu já.“

České publikum má jedinečnou možnost spatřit Murakamiho dnes v pražském Paláci Luxor na Václavském náměstí, kde se bude konat jeho autogramiáda. Začátek je plánován na 16 hodin.