Expedice Juliuse von Payera

Expedice Juliuse von Payera | foto: Profimedia.cz

Dobytí pólu jako z Cimrmana. Kniha připomíná polárníka z Teplic Payera

  • 0
Venku mráz ještě neřádí, zato v knize arktického badatele Juliuse Payera je ho plno. Dobrodružný a pravdivý příběh sleduje výpravu Payerovy výzkumné skupiny z let 1872 až 1874, kdy se povedlo objevit zemi Františka Josefa, nejsevernější souostroví na východní polokouli.

Kniha Expedice na severní pól sleduje osudy 24 mužů, z toho pěti Čechů, kteří se navzdory nebezpečí a z dnešního pohledu nedostačujícímu vybavení rozhodli poznat ty nejvzdálenější kraje. „Svízelným a namáhavým putováním je cesta do nitra polárního světa.

Každý, kdo se na ni vydá, musí vynaložit všechny své duševní i tělesné síly, aby si vybojoval aspoň skromnou znalost tajemství, do něhož chce vniknout. Nevýslovnou trpělivostí se musí ozbrojit proti zklamáním a nezdarům a za svým cílem musí jít i potom, když se jeho dosažení stalo pouhou hříčkou náhody,“ píše autor.

Ke konci výprava bojovala s hladem i zimou, před kterou unikli a až po třech měsících strávených na cestě po rozmrzajícím moři.

Téměř bez úprav

Český překlad Payerova monumentálního díla z roku 1876 vydává nakladatelství Dauphin a doprovází jej cenné ilustrace a mapy. Překladatel Zdeněk Lyčka se navíc rozhodl doplnit dílo o další texty týkající se polárníkových pozdějších výprav, soukromého života, ale i přidružených geologických fenoménů.

Součástí je také úvod a doslov z pera Jaroslava Hoška, aktuální předmluvu sepsal Lyčka. „Rozvláčnější líčení byla v překladu zestručněna, jinak však nebyl Payerův text v podstatě upraven,“ zmiňuje.

Julius Johannes Ludovicius von Payer se narodil v roce 1841 v dnešních Teplicích a zemřel v roce 1915. Kromě arktického bádání se věnoval také horolezectví nebo kartografii.

Část svého života strávil také výpravami do Alp, kde uskutečnil několik nebezpečných prvovýstupů. Dlouhá léta pracoval pro Vojenský zeměpisný ústav ve Vídni a díky svým objevům se stal nositelem rakouského Řádu železné koruny nebo Leopoldova císařského řádu.