Jiří Dědeček

Jiří Dědeček | foto: ČTK

AUDIO: Jiří Dědeček vypráví a hraje pohádky o Prasisku a Tlusté víle

  • 1
Písničkář a spisovatel Jiří Dědeček napsal pohádkovou knihu Pohádky o Malé tlusté víle, ke které ho inspirovaly jeho dvě malé dcery a zvláště pak jejich hračky. Autor ji načetl do podoby audioknihy, která vychází v pátek 25. října.

Jiří Dědeček (obal audioknihy)

Hračky v Dědečkových pohádkách vedou mezi sebou nejen zajímavé rozhovory a prožívají nečekané příběhy, ale mají i originální jména jako Prasisko, Trpaslo, Pardynka, Knedlík, Špinavý zajíc, Nastydlá rybička, Panáče a Tlustá víla. Jejich kamarádem je pak skutečný živý kocour jménem Šroubováček.

"Poslouchal jsem, jak moje dcery Viktorka a Tonička hovoří se svými hračkami, taky jsem si hrál, vyprávěl a vymýšlel. A najednou tu byly ty absurdní příběhy a já je musel zapsat, abych je nezapomněl. Na jednu z pohádek si ale už nevzpomenu, jmenovala se O zeleném prasátku. Obě dcery tvrdí, že jsem ji nikdy nedopovídal, protože jsem usnul," vzpomíná Jiří Dědeček na vznik svých pohádek.

Autor každý přečtený příběh na audioknize, režírované Kristýnou Žantovskou, doprovází písničkou, reagující ve zkratce na předchozí událost. Pohádky vyšly v knize ilustrované Petrem Niklem a vydání audioknihy ve formátu mp3 se k této výtvarné podobě hlásí.

Nabízí se i jevištní podoba Pohádek o Malé tlusté víle. "Maličko jsme to nakousli s Petrem Niklem, který je báječný performer a určitě by to uměl. Ale nevím, zda nám to čas dovolí. Pokud ano, já bych chtěl hrát Prasisko," říká Jiří Dědeček.