Spisovatel Jaroslav Rudiš.

Spisovatel Jaroslav Rudiš. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Jaroslav Rudiš představí nový román v češtině. Začnou Knižní lázně

  • 1
Spisovatel Jaroslav Rudiš představí už tento víkend v rámci projektu Knižní lázně rukopis z českého překladu svého německojazyčného románu Winterbergova poslední cesta. Autorkou překladu je Michaela Škultéty. Vyjít by měl letos na podzim v nakladatelství Labyrint.

Program akce Knižní lázně, jejímž cílem je upozornit na blahodárné spojení četby a lázeňského prostředí, odstartuje v Mariánských Lázních tuto sobotu. Od 20 hodin je na programu Rudišovo autorské čtení, koncert kapely Noisy Pots a také vyhlášení výsledků čtenářské soutěže, jejíž vítězové získají týdenní i dvoutýdenní pobyty v západočeských lázeňských městech.

„Naši výzvu přijalo téměř sto lidí, kteří se přihlásili se svými příběhy, a my se tak stali jejich čtenáři. Jsme velmi vděční za jejich otevřenost a důvěru. Pobyty by si zasloužili všichni přihlášení,“ říká organizátorka Knižních lázní Klára Khine.

V neděli bude akce pokračovat Jarmarkem knih na kolonádě Ferdinandova pramene, kde se představí nakladatelství Meander, Lipnik, Cesta domů nebo Malvern. Svým vystoupením dopoledne doplní ještě Anna Polívková a její Veselé čtení, následovat bude Rudišova autogramiáda i představení Winterbergovy poslední cesty.

„Vypravěčem je Jan Kraus, který emigroval z Československa v osmdesátých letech a nyní provází umírající jejich posledními dny,“ popsal autor v rozhovoru pro MF DNES děj knihy. Takovým čekatelem na smrt je i hlavní hrdina románu – devětadevadesátiletý Winterberg. Odsunutý Němec z Liberce, který se chce rozloučit se světem, předtím však musí vykonat svou poslední cestu. 

Vstup na nedělní program Knižních lázní je zdarma, sobotní večerní zahájení je pro návštěvníky za sto korun.