Z nejslavnějšího filmu Georgese Méliese Cesta na Měsíc

Z nejslavnějšího filmu Georgese Méliese Cesta na Měsíc | foto: Caixa Foirum

RECENZE: Jak vznikl film aneb dírkový zázrak ze zátky a plechovky

  • 5
Na počátku rozkládací časové osy stojí Leonardo da Vinci a jeho camera obscura. Na konci půvabné knížky Jak vznikl film pak najdou děti popis, jak si géniův vynález čili dírkovou komoru vyrobit.

Stačí rulička od toaletního papíru, zátka do vany, plechovka od limonády. Jiný nákres poradí s domácí nápodobou laterny magiky čili „vaší první promítačky“.

Celkem tu školáci najdou návod k šesti hračkám, které se vztahují ke vzniku kinematografie. Což představuje šikovný i zábavný způsob, jak počítačové generaci prostřednictvím komiksu předvést, že dějiny filmu zdaleka nezačínají u YouTube.

Jak vznikl film

65 %

autor: Tereza Dvořáková, Nikkarin, František Týmal

nakladatel: Argo

64 stran, 279 Kč

Výlet do světa filmové archeologie pro malé i velké, jak zní podtitul publikace tříčlenného týmu, sice obecné dějiny „vyučuje“ v nutné zkratce – třeba průmyslovou revoluci shrnuje, že se žilo těžko, lékařská péče byla drahá, ale zase kvalitní boty vydržely i desítky let.

Nicméně filmové pasáže od Meliesových triků po způsob animace Rákosníčka v sobě nesou nakažlivý půvab časů, kdy se rodilo dobrodružství pohyblivých obrázků.