Scenárista a režisér Ivan Fíla

Scenárista a režisér Ivan Fíla | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Rytec kamejí je snad bláznivý, ale krásný sen o velké lásce

  • 0
Kdesi v horách, u Divokého jezera, je zámecká zahrada, kde i v zimě rozkvétají květy a „duše mrtvých žen se probouzejí k novému životu“. Jinde, uprostřed města v srdci Evropy, stojí katův dům, obývaný nejstarším člověkem na světě.

Davy turistů, mezi nimiž se proplétá půvabná plavovlasá dívka, budovu obléhají a marně se snaží stodvacetiletého muže alespoň zahlédnout. Jmenuje se Elias Rubinsky a je rytcem kamejí. Narodil se roku 1899 – stejně jako holčička Aitan s černou jizvou na krku, od níž porodní bába zděšeně prchne, protože takto poznamenané děti jsou prokleté a přinášejí smrt.

Obálka knihy Rytec kamejí od Ivany Fíly

Ti dva jsou protagonisty nového románu Ivana Fíly Rytec kamejí, příběhu o veliké lásce, mocném čaroději s jediným rudým okem a jeho nevlastním bratru, nenávistném a zbabělém Braunerovi, toužícím po pomstě.

Příběhu poetického a snového, v němž si autor skvostně pohrává s prvky pohádek i pověstí, v němž Aitan, nesoucí jméno bohyně posmrtného života, v duchu prožívá své minulé existence od ženy maharádži přes archeoložku po luxusní pařížskou kurtizánu a těší se, až se splní to, co jí přislíbil čaroděj: že potká muže, s nímž prožije krásno všech krásen.

A když se to stane a Elias jí vyrobí střevíčky ozdobené fialovými květinami a obklopí ji motýly, které vytváří silou svého ducha, Aitan i její milý zažívají nekonečné štěstí. Jenže nic netrvá navěky – zloduch nezapomíná.

Rytec kamejí

80 %

Ivan Fíla

Jota, 2019, 191 stran

Fíla nedávno získal značnou čtenářskou pozornost díky titulu o osudu Františka Kriegla Muž, který stál v cestě. Rytec kamejí si ji zaslouží rovněž, třebaže je přirozeně úplně jiný – nejen obsahem, ale i stylem vyprávění. Realistické pasáže se střídají s až básnickým líčením slastných mileneckých prožitků a Aitaninými verši, nechybí ani lehce detektivní prvek a něco děsu.

Čtení vyvolává v člověku silný prožitek snu. Samozřejmě snu nepravděpodobného, možná bláznivého, ale krásného a přitažlivého. K přitažlivosti přispívají i okouzlující fantastické ilustrace Kateřiny Sidonové, jimiž je Rytec kamejí, vydaný nakladatelstvím Jota, vyšperkovaný.


Témata: Kamej, jezero