Obálka komiksu Incal

Obálka komiksu Incal | foto: Crew

Incal, nejzásadnější dílo evropského komiksu, vyšel v českém kompletu

  • 0
V ediční řadě Mistrovská díla evropského komiksu vyšlo v češtině vůbec poprvé klasické dílo Incal autorů Alejandra Jodorowského a Moebia (Jeana Girauda). Podle některých odborníků se jedná o nejvýznamnější dílo evropského komiksu.
Z komiksu Incal

"Incal je komiksové opus magnum, které v sobě pojí prvky sci-fi galaktického dobrodružství se zkoumáním obskurních koutů lidské duše a představivosti. Je to sonda do současnosti a nadčasovosti, kosmická detektivka, autonomní svět se svojí poezií. Je to příběh plný snových, neuvěřitelných krajin, titánský opus, opravdová opera bohů," říká publicista Tomáš Komárek.

Jen málokteří komiksoví tvůrci jsou tak všeobecně uctíváni jako francouzský kreslíř Jean Giraud, známější spíš jako Moebius (na jeho vliv se mezi stovkami kreslířů odvolává i náš Kája Saudek) a původem chilský mystik, alchymista, režisér a scenárista Alejandro Jodorowsky.

Z komiksu Incal

Jejich spolupráce zprvu začala debaklem. Jodorowsky se rozhodl natočit legendární sci-fi román Franka Herberta Duna. V jeho pojetí to měl být osmihodinový epos s kulisami od H. R. Giggera, s hudbou Pink Floyd – a hrát v tom měli lidé jako Orson Wells či Salvador Dalí.

Z komiksu Incal

Náklady této vizi samozřejmě odpovídaly, takže producenti raději sáhli po někom, kdo byl ve srovnání s Jodorowským "komerčnější" a "normálnější" – po Davidu Lynchovi. V Jodorowském ovšem zůstala touha po rozsáhlém sci-fi eposu. Po příběhu, který začne nenápadně, a na konci už se bojuje o osudy celých galaxií. A tak roku 1981 vznikl Incal.

O čem je Incal

Do přetechnizované a despotické galaktické budoucnosti je zasazen příběh bezvýznamného detektiva Johna Difoola, který se stane groteskně nepatřičným "vyvoleným", nositelem a mluvčím magického předmětu, Incalu, který jediný může zachránit vesmír před útokem Temnoty. Proto, po boku dalších, stejně zvláštních hrdinů, putuje galaxií za zjištěním pravdy. V příběhu dojde na souboje vesmírných lodí, souboje s obřími krysami v krajinách složených z odpadků, kyselinová jezera, klonované prezidenty a obří medúzy... ale i na cestu do hlubin vlastní duše.

Incal je epický a mnohovrstevnatý příběh, který lze vnímat jako novodobé Gulliverovy cesty, jako hard sci-fi plnou cizích ras, jako mystický příběh, kterým se proplétají znamení tarotu, ale třeba i jako ironickou antiutopii.

Z komiksu Incal

První české vydání Incalu obsahuje všech šest alb v jednom jediném svazku, a to s restaurovaným původním koloringem. Kniha má 308 stran a vychází ve dvou provedeních. Cena vázané limitované verze je 949 Kč (pouhých 500 kusů), cena brožované verze je 689 Kč.