Z knihy Hrdinové

Z knihy Hrdinové | foto: Yinachi

RECENZE: Od Kádi až po Čecha. Když knihu o fotbale, tak naše Hrdiny

  • 1
Modrá a červená varianta obálky s gólmanem natahujícím se po míči zdobí výpravnou publikaci Hrdinové: Největší příběhy české kopané, kterou na trh uvedlo nakladatelství Yinachi.

Její autor, držitel Magnesie litery Ondřej Fuczik, v ní zpracoval dějiny české i československé kopané. Podobných publikací vzájemně se předhánějících výčty statistik či obrazovými přílohami už vyšlo mnoho, ovšem Hrdinové je hravě překonávají.

Jak název napovídá, na fotbal nahlížejí skrze příběhy našich nejvýznamnějších hráčů. Nejde ani tak o to, kolik Pepi Bican nastřílel branek či jak dlouho Antonín Panenka trénoval vršovický dloubák.

Fuczik příběhy jedenácti mužů (John Madden, Karel Pešek - Káďa, František Plánička, Josef Bican, Josef Masopust, Andrej Kvašňák, Antonín Panenka, Ivo Viktor, Jan Berger, Pavel Nedvěd, Petr Čech) podává jako vytrvalou cestu za snem, čest reprezentovat zemi a nutnost mít nejen tělo, ale i srdce sportovce. Spolu s výtvarníkem Vojtěchem Šedou přibližuje jejich osudy krátkými komiksy. Ale to není vše.

Vedle krásně pojatého vizuálu totiž kniha zaujme i propracovanými podrobnostmi. Od prvních kopů do sešitého míče na konci 19. století záživně popisuje vznik předních klubů, jejich předválečné a prvorepublikové úspěchy i následné politické útrapy. Fotbalu středně znalý fanoušek by asi těžko hledal chybějící moment. Fuczik se nebál ani historie nedávné, kam patří úspěšná Eura 1996 a 2004, ale i vzestup Viktorie Plzeň, Peltova kauza či čerstvě nepovedená kvalifikace na mistrovství světa příštího roku.

Hrdinové

90 %

autor: Ondřej Fuczik

nakladatel: Yinachi

256 stran, 699 Kč

Pobaví i kulturní odkazy: čtenáři tu objeví přepis legendární fotbalové debaty mezi starým Homolkou a Ludvou, Čtvrtníčkova Ivánka či úspěšný seriál Vyšehrad. 

Hrdinové prostě představují fenomén českého fotbalu komplexně, navíc v krásném hávu. Kniha je tak ideálním vánočním dárkem nejen pro děti, ale i jejich otce.