Michael Jackson při své návštěvě Prahy v roce 1996

Michael Jackson při své návštěvě Prahy v roce 1996 | foto: Jiří Turek (MAFA)

Hitler byl geniální řečník, říká Jackson v knižním rozhovoru

  • 47
"Madonna je sprostá čarodějnice; kdyby nebylo dětí, raději bych zemřel; Thriller byl hrozný, nechtěl jsem ho vydat." To jsou věty, které v nové knize známého amerického rabína Shmuleye Boteacha pronáší zesnulý zpěvák Michael Jackson. A došlo i na Hitlera, jehož rétoriku zpěvák obdivuje.

Rozhovor, který vznikl před devíti lety, právě vyšel knižně v USA pod názvem The Michael Jackson Tapes a podle odhadů by se měl zařadit mezi bestsellery. Citáty z něj vzbudily rozruch v médiích i mezi fanoušky. Podle autora však jsou některé z nich jen vytrženy z kontextu.

Bití šňůrou od žehličky

Vznik kontroverzní knihy totiž podle něj inicioval sám Michael Jackson, kterému rabín dělal duchovního rádce. Během sezení nasbíral na třicet hodin materiálu, který měl původně vyjít již za zpěvákova života. To však znemožnilo nařčení ze zneužívaní dětí, po němž Jacksonovi podle Boteacha "přestala být nakloněna veřejnost".

Fotografie pořízena v den, kdy králu popu Michael Jackson oznámil návrat na pódiaMluvčí Jacksonovy rodiny Ken Sunshine pro CNN uvedl, že z knihy "nebudou dělat něco důležitého jakýmkoliv komentářem". Důvodem této reakce může být to, že zpěvák v rozhovoru, jehož autentičnost rabín známý publikací Košer sex dokládá zvukovými ukázkami, otevřeně mluví o výchovných metodách, které na něj a jeho bratry používal otec rodu Joe Jackson.

"Nejdřív jste se musel svléknout do naha. Pak vás potřel olejem. Byl to hotový rituál. Naolejoval vás tak, abyste pocítili každé švihnutí šňůrou od žehličky. Cítil jsem se, jako bych umíral," vzpomíná zpěvák na své dětství.

Z rozhovoru dále vyplývá, že chorobná touha po slávě pramenila právě z fyzického a psychického útlaku ze strany otce. "Prostě jsem chtěl, aby mě lidi doopravdy milovali, protože jsem to nikdy necítil," přiznává zlomený Michael Jackson v knize.

THIS IS IT

Podívejte se na ukázku z posledního filmu s Jacksonem

Pouze čtrnáct dní poběží v kinech snímek s názvem Michael Jackson: This Is It. V českých kinech se poslední film s králem popu objeví ve středu 28. října.

Největší rozruch vzbudily zpěvákovy výroky o Adolfu Hitlerovi, kterého označil za "geniálního řečníka", jenž s publikem uměl pracovat jako profesionální showman. "Než promluvil, udělal pauzu, napil se vody, aby si pročistil krk, a rozhlédl se," říká zpěvák v rozhovoru. Michael Jackson byl přesvědčen, že kdyby s vůdcem nacistického Německa mohl promluvit, určitě by ho dokázal změnit. To ho podle autora Shmuleye Boteacha neusvědčuje z antisemitismu, nýbrž z "beznadějné naivity".

Obavy ze stáří a vrásek

Kniha, jejíž autor byl Jacksonův blízký přítel, se staví proti zbožňování krále popu a odhaluje i jeho další slabá místa. Zpěvákovi se hnusilo stáří a obával se, že mu "přestane sloužit tělo a udělají se mu vrásky". Než to, raději by zemřel.

Michael Jackson v roce 1996 v Praze zahájil turné HIStory

Ukazuje i jeho nevšední vztah k dětem, do jejichž světa Jackson často utíkal. Při prvních posleších mixů alba Thriller prý se slzami v očích odešel ze studia, protože zněly příšerně, a odjel na kole k nejbližší škole.

"Díval jsem se, jak si hrají děti na dvorku. A když jsem se vrátil, byl jsem připraven podmanit si svět. Šel jsem do studia a ty písničky dodělal," odhaluje Jackson, který na adresu dětí prohlásil: "Miluju je, miluju je."

Nelichotivá slova si schoval pro "královnu popu" Madonnu. Když spolu měli mít schůzku, zpěvačka si předem vymínila, že s Jacksonem rozhodně nepůjde do Disneylandu. Když navrhla společnou návštěvu striptýzového baru, odmítl to on. Poté co o něm zpěvačka mluvila špatně v médiích, označil ji za "sprostou čarodějnici". - Čtěte Jacksonovy tajné rozhovory: Madonna mi záviděla a nebyla moc sexy