Z komiksu Hilda

Z komiksu Hilda | foto: Paseka

RECENZE: Jsou ti trollové opravdoví? Hilda je skvělý komiks nejen pro děti

  • 0
Tip na skvělý komiks pro děti? Hilda od anglického kreslíře a scenáristy Luka Pearsona. Autor má – na to, že mu bude letos teprve devětadvacet let – jako výtvarník překvapivě jistou ruku i cit pro barvu. A dokáže napsat příběh, který si s chutí spolu s dítětem přečte i dospělý.

Pearsonova Hilda je svá – tajemná, zábavná, nápaditá. S černou baretkou posazenou v modré hřívě a s červenými botami na nohou. Žije sama s matkou v dřevěné chalupě kdesi v horách. Nejspíš na severu Evropy, protože právě na reprezentantech severských mytologií komiks stojí.

Hilda dospívá, překvapivě nechodí nikam do školy, a protože v dosahu nejsou žádné další lidské bytosti jejího ani jiného věku, začne si je vymýšlet, aby citově nestrádala.

Anebo jsou všichni ti trollové, elfové, obři, poleňák, mořský duch, hníďátka anebo větvík opravdoví? Každopádně mají poetický náboj, chytnou čtenáře svou povedenou vizualitou a nesou s sebou silný příběh, který má vesměs sympaticky iracionální, unikavý kořen.

V právě vydané knize prožívá Hilda příběhy hned dva – první se zkamenělým trollem, druhý s „půlnočním obrem“. První je spíš rozcvička, vše podstatné řekne Pearson v druhém. Protnou se tu nejen tři diametrálně odlišné světy skřítků, lidí a obrů, ale i tisíce let vzdálené časové roviny.

Zatímco elfové jsou překvapivě upovídaní a tíhnou k byrokratickému aparátu, v obrech dřímá romanticky vyhrocená láska, která hory přenáší. Jako by reálná velikost aktérů určovala i velikost jejich ducha. Hilda pak v jejich společnosti funguje chvíli jako lehce udivená pozorovatelka, chvíli jako suverénní hybatelka děje. A nakonec se jí přihodí to nejdůležitější: dospěje. I když těžko říct, jestli je tu dospělost, spojená se stěhováním ze samoty do města, změnou k lepšímu.

Hilda

85 %

autor: Luke Pearson

nakladatel: Paseka

překlad: Martina Knápková

299 Kč, 80 stran

Luke Pearson má samozřejmě v komiksu své blížence. Třeba Muminky Tove Janssonové nebo některé aktéry z Macanuda Ricarda Linierse. V českém prostředí by si pak rozuměl nejspíš s postavami z dílny Jaromíra Plachého. Jak ukazují další dva (zatím nepřeložené) díly Hildy, v hlavní roli s „ptačím průvodem“ a „černým psem“, Pearson buduje v komiksu komplexní vesmír. Stojí na těch nejpevnějších základech – na lidské fantazii, v níž ožívají nevědomé strachy, úzkosti, obavy, ale i sny a touhy. Jeho malá hrdinka tu pak funguje pod hlavičkou výrazně dějového vyprávění jako pobídka k seberealizaci. Ve srovnání s dosavadní komiksovou produkcí nakladatelství Paseka patří Hilda na samý vrchol.