Japonci stojí fronty na nový román Harukiho Murakamiho. | foto: Kyodo News, AP

O půlnoci a v rouškách. Japonci stáli fronty na nového Murakamiho

  • 7
V Japonsku se za značného zájmu fanoušků začal prodávat nový román spisovatele Harukiho Murakamiho. "Dneska nebudu spát, dokud to nedočtu," svěřil se dvacetiletý Kazuki Jamašita poté, co si konečně koupil výtisk v tvrdé vazbě. Novinka vychází tři roky po vydání Murakamiho posledního titulu.

Haruki Murakami

Nadšení "Harukisté" o nové knize nevěděli předem prakticky nic, podléhala přísnému utajení až do tamní půlnoci (čtvrtek 17 hodin SELČ). Známý byl jen název: Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování.

Zhruba stovka nejzarytějších fanoušků čekala před knihkupectvím Daikanyama T-Site v Tokiu na půlnoc, aby si mohla knihu koupit mezi prvními. Na místě byly desítky novinářů a mnohé televizní stanice vysílaly odpočet "do nového Murakamiho".

Nový román se na pulty obchodů dostal tři roky po posledním díle Murakamiho trilogie 1Q84; to se v japonštině dá číst jako 1984. Už před touto trilogií, která se stala celosvětovým fenoménem, byl Murakami velmi známý po celém světě a jeho díla byla přeložena do 40 jazyků včetně češtiny či slovenštiny. Mezi ně patří například Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží či momentka z japonské metropole nazvaná Afterdark.

Japonci stojí fronty na nový román Harukiho Murakamiho.

Ani utajení nejnovějšího díla nezabránilo tomu, aby se román okamžitě nedostal na přední příčky žebříčků bestsellerů. On-line knihkupectví Amazon Japan přijalo během uplynulého víkendu 20 tisíc předběžných objednávek a nakladatel Bungeishunju oznámil, že první vydání bude mít půl milionu kusů, což je zhruba jedna kniha na každých 250 obyvatel Japonska.

,