Haruki Murakami

Haruki Murakami | foto: Random House

GLOSA: Murakamiho nová povídka překvapuje brutalitou

  • 2
Nakladatelství Odeon vydalo už jedenáct románů Harukiho Murakamiho a jednu jeho povídku. Teď přichází s druhou, jmenuje se Podivná knihovna, podobně jako loňský Spánek i ji ilustrovala německá výtvarnice Kat Menschiková. A souznění obrazu a slov dotváří silný čtenářský zážitek.

Podivná knihovna

Příběh je typicky „murakamiovský“ – chlapec se vydá do knihovny vrátit půjčené romány a knihovnice ho jakoby mimochodem pošle k tajemným dveřím. Za nimi čeká bludiště, podivný stařec, ovčí mužík a krásná dívka, která neumí mluvit, ale dorozumívá se s chlapcem posunky. V labyrintu za tajemnými dveřmi jde o život. A cesta ven je nejistá.

Podivná knihovna

70 %

Haruki Murakami

přeložil Tomáš Jurkovič

Odeon 2014

Příběh lze vnímat jako hříčku magického realismu i jako iniciační povídku o dospívání a ztrátě toho, co je nám nejvzácnější. Je to esence autorových podivných představ, surreálný svět, v němž sny umějí být pořádně brutální. Chlapec připomíná Carrollovu Alenku, i on se z „králičí nory“ vrací navždy změněný.

Podivná knihovna se skvěle hodí pro čtenáře, kteří milují Murakamiho, ale jeho rozsáhlé romány buďto už znají, nebo na ně zrovna nemají čas. A vlastně i pro „začátečníky“ – ač jeho snové scény mohou působit jako ledabyle poskládané výmysly, lze v nich najít hlubší významy i svébytnou přitažlivost.