Literární redaktorka, spisovatelka, dramatička a vítězka Ceny Jiřího Ortena Hana Lehečková | foto: CJO

Zvítězila Svatá hlava. Cenu Jiřího Ortena má Hana Lehečková

  • 0
Cenu Jiřího Ortena pro talentované literáty do 30 let si tentokrát odnáší literární redaktorka, spisovatelka a dramatička Hana Lehečková za svou knihu Svatá hlava, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad. Vypráví v ní o vyrůstání v sociálně slabší rodině a nemožnosti vymanit se z jejích spárů, pokud k tomu člověk nemá předpoklady.

„Za tu dobu, co se věnuji vlastní autorské tvorbě, jsem zjistila jednu věc: když jde o tvorbu pro dospělé, normální příběh mě prostě nebaví. Zkoušela jsem to mnohokrát, ale vždycky ze mě nakonec vypadl nějaký podivný literární útvar balancující na hranici dětské naivity a halucinačních stavů. Taková je i Svatá hlava,“ uvedla laureátka Lehečková.

O jejím vítězství tentokrát rozhodla porota, které předsedal literární teoretik Petr A. Bílek. Členy byli spisovatelka a redaktorka Božena Správcová, překladatel a básník Ondřej Hanus, redaktor Štěpán Kučera z nakladatelství Host a držitelka loňské Litery za prózu, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, která je zároveň autorkou projevu k vítěznému dílu.

„Ponor do slabé duše autorka zprostředkovává svébytnými výrazovými prostředky. Pomocí jazyka nenapodobuje, nýbrž od základu vytváří uvěřitelný, komplexní a soudržný vnitřní svět vypravěče, do kterého se jen občas prolamuje ten vnější v podobě ozvuků médií, výroků sousedů, vrstevníků, učitelů nebo jiných autorit,“ uvedla.

Kniha uspěla v konkurenci 24 přihlášených titulů, do užších nominací se dostal ještě román o hiphopové komunitě Přemysla Krejčíka Malej NY a báseň v próze Mount Anne Ladislava Slezáka o netradičním milostném vztahu. 

Hana Lehečková se narodila v roce 1990 a pochází z jižních Čech. Vystudovala teorii a kritiku na DAMU. Píše rozhlasové hry a pohádky pro děti, její seriál Vesmírné putování komety Julie uvedl Český rozhlas jako prvního živě čteného Hajaju. Jejím literárním debutem byla před dvěma lety kniha Co se děje v Podpostelí.

Vyhlášení Ceny Jiřího Ortena 2020 spojené s autorským čtením tří nominovaných autorů se uskutečnilo v úterý v podvečer v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu. Ocenění se uděluje od roku 1987 a mezi jeho držitele patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec,  nebo Jaroslav Rudiš.