Markéta Hejkalová, rok 2003

Markéta Hejkalová, rok 2003 | foto: Václav Hubata-Vacek, MF DNES

RECENZE: Roztříštěnou oddechovku tvoří Finsko, Korea, láska i špioni

  • 0
Markétu Hejkalovou si lidé z branže spojují hlavně s nejstarším českým knižním veletrhem v Havlíčkově Brodě. Mimo to je členkou mezinárodního výboru světového PEN klubu a překladatelkou z finštiny. Ale také píše a sama sebe vydává. Právě jí vychází sedmý román nazvaný Rudé paprsky severního slunce.

Podobně jako se Markéta Pilátová nemůže ve svých knihách vzdát španělštiny a hispánských reálií, Markéta Hejkalová to tak má s přitažlivostí finskou. I v aktuální knize severská země figuruje, tentokrát se děj navíc soustředí i do exotičtější Koreje. Nejen do Soulu, ve hře je i komunistická Severní Korea. Jak se vztahují k Česku, odkud pochází hrdina Michal a jeho manželka Monika? Michal pracuje v jakémsi ústavu pro totalitní dějiny a do Soulu je na půl roku i s manželkou vyslán, aby tam přednášel. Paralela mezi mírumilovným rozdělením dříve komunistického Československa a možným podobně sametovým rozdělením totalitní Severní a demokratické Jižní Koreje tvoří skutečně obsah jeho seminářů, jakkoli je přitažená za vlasy.

Rudé paprsky severního slunce

70 %

Autor: Markéta Hejkalová

Vydalo nakladatelství Hejkal

Hejkalová splétá osudy hlavních hrdinů a dalších několika postav. Až do poloviny románu jde „jen“ o milostný příběh na pozadí špionážní hry, pak se však najde mrtvola v hodinovém hotelu Ben Hur a rozproudí se detektivní pátrání.

Hejkalová umí držet čtenáře v napětí. Střídá perspektivy vypravěčů v krátkých kapitolách, chvíli trvá, než se jejich osudy setkají a začnou se splétat. Kdo z hrdinů pracuje pro tajemnou Nadaci a co organizace vlastně chce? Je vůbec možné před jejími špionskými chapadly uniknout? Stejně jako tápou hrdinové, drží autorka i čtenáře až příliš dlouho v nejistotě, jednotlivé roztříštěné obrazy začnou dávat smysl až ve chvíli, kdy to člověk málem vzdá. Většina postav v románu se tu navíc ocitla vlastně jen proto, aby sloužila ději a sehrála svoji úlohu v zašmodrchaném pátrání. Jejich vnitřní pohnutky či životní postoje jako by byly autorce lhostejné. A totéž chce i po čtenáři.

E-knihy Markéty Hejkalové

Stáhněte si její předchozí tvorbu elektronicky, například Andělé dne a noci, na Knihy.iDNES.cz

Přitom jak česko-finské vztahy, tak zejména osudy severokorejských uprchlíků mají větší potenciál. I proto se v románu trochu mění role. Zajímavěji působí osud uprchlice Song, která na rodném severu přemítá, zda by se na trhu ve svobodné Koreji daly koupit souběžně i tři druhy ovoce či zeleniny, a když pak vidí ty desítky možností, není v dojemném šoku schopná vybrat vůbec nic. Nebo slečna Lee, jež si zcela bez okolků zvykla platit svým tělem. Hlavní hrdinové se vedle těch vedlejších zdají až nepochopitelně nepropracovaní. I tak jsou Rudé paprsky severního slunce slušná oddechovka s překvapivým rozuzlením.