Spisovatel a bývalý politik Miroslav Macek v kulturním magazínu Za scénou | foto: Michal Růžička, MAFRA

GLOSA: Pokračování Saturnina zvítězilo. Babiše porazil Břicháč Tom

  • 14
V předvečer zahájení veletrhu Svět knihy internetová knihkupectví Knihcentrum a Audiotéka rozdala své ceny za nejprodávanější knihy roku 2017. Na loni úspěšné Okamžiky štěstí Patrika Hartla navázal Miroslav Macek s knihou Saturnin se vrací.

Jen u pořadatele ankety se druhého Saturnina prodalo kolem sedmdesáti tisíc výtisků. Není se čemu divit, dílo se loni dlouho drželo na první příčce v přehledu nejprodávanějších knih a v top desítce figuruje i nadále. Označení bestseller mu však patřilo už dávno. V dnešní době stačí pouhých deset tisíc prodaných výtisků. Počet, o kterém mnozí držitelé knižních cen Magnesia Litera mohou jen snít. Bohužel, bohudík.

Jediný element, který tak propojil středeční udílení cen Český bestseller a dubnové Litery, byl autor Ota Kars, který si odnesl další čtenářskou cenu za životopisnou knihu Jmenuju se Tomáš o svém blízkém kamarádovi a hlavně oblíbeném dětském herci Tomáši Holém. Milovaném těmi, kteří pravidelně na jaře na Nové scéně lamentují o kvalitě české literatury, i těmi, kteří raději plující po večerní Vltavě ocení kvantitu.

Pro čtenáře je však zásadní jiná informace. Obě ocenění, a vlastně i mnohá další, je třeba brát s patřičným odstupem. Mají rozdílné ambice. Zosobňují odlišné světonázory. Životní i profesní. Přičemž jednomu dodává platnost odbornost porotců, druhému matematická převaha. Pokud už tedy někdo pro sebe hledá vhodnou literaturu podle rozdaných cen, ať se alespoň nejdřív rozhodne, který princip je jeho srdci bližší.

Řepku už ne

A když už nic jiného, vždy se dá díky bestsellerovým výsledkům alespoň dobře pobavit. Nad dvojitou dávkou knih o Andreji Babišovi od Jaroslava Kmenty a dvojice Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka totiž v kategorii Odborná a populárně naučná literatura zvítězilo motivační dílo Promrhané dny od autora kuchařek na hubnutí Tomáše Kosačíka, píšícího pod jménem Břicháč Tom.

Radí v ní čtenářům, jak nežít život nápojového automatu a zbavit se energetických upírů v okolí. Nu i taková je česká knižní produkce. Na míle vzdálená od literatury. Ještěže v kategorii autobiografií uspěl talentovaný mladý youtuber Kovy a ne živná půda českého bulváru, fotbalista Tomáš Řepka se svou zpovědí Děkuju. Řepky teď máme v Česku dost. S malým i velkým ř. Tak alespoň do kultury ji netahejme.