Spisovatel Fredrik Backman

Spisovatel Fredrik Backman | foto: C Henric Lindsten/Nakladatelství Host

RECENZE: Fredrik Backman napsal smutnou grotesku

  • 0
Anotace novinky švédského spisovatele Fredrika Backmana lákají na kanonádu vtipů. Autor, alespoň na začátku, sází jeden fór za druhým, ale celkové vyznění románu je spíše posmutnělé.

Co ostatně čekat od knížky nazvané Úzkosti a jejich lidé. Backman si pohrává se syžetem detektivky, v níž ovšem není pachatele ani obětí. Půdorys vyšetřování, kdo a proč vlastně držel v bytě určeném k prodeji rukojmí, autor zalidnil partou tak výrazných a jedinečných postav, že se po nich po dočtení poslední stránky bude stýskat.

Máme tu lesbický pár, otravného chlápka v králičím převleku, závisláky na nákupech v IKEA. Žádné karikatury, ale lidi z masa a kostí, se všemi trably, smutky a úzkostmi.

Fredrik Backman, autor skvělého Medvědína, neméně povedeného pokračování My proti vám nebo zfilmovaného bestselleru Muž jménem Ove, znovu potvrzuje své vypravěčské mistrovství. Lehounkým perem tvoří výborné dialogy, má smysl pro komiku, načasování a pointy, díky nimž na mnoha místech zamrazí.

Mnohdy mu stačí dvě slova, abyste o postavě a jejím trápení věděli všechno. A když už se chcete úlevně a z plných plic rozesmát, podtrhne vám koberec pod nohama a místo úsměvu polykáte slzy. Není v­ tom ani stopa po patosu či laciné slzopudnosti, Backman se takových podpásovek nedopouští.

Úzkosti a jejich lidé

80 %

Fredrik Backman

překlad: Helena Matochová

Host, 2020, 360 stran

Ani v nejvypjatějších momentech, kdy je řeč o drogové závislosti, týrání žen, citové vyprahlosti nebo nechuti k dalšími životu, nejde za čáru citového vyděračství. Pořád má na paměti, že vypráví hlavně řádně nadsazený příběh, který mu slouží hlavně jako odrazový můstek k popsání všeho, o čem hovoří titul knihy.

Možná i proto se mi hokejová dilogie Medvědín a My proti vám líbila ještě o chlup víc, byla přece jen ukotvenější v realitě. Nic to však nemění na faktu, že autor je znovu v­ prvotřídní formě. Na knihy, které „dokážou pohladit po duši“, si obvykle dávám veliký pozor, ale tohle je jedna ze vzácných výjimek.

Pociťujete-li akutní nedostatek vtipných, chytrých, dobře napsaných knih a jméno Fredrik Backman vám dosud unikalo, začtěte se do Úzkostí a jejich lidí. Budete překvapeni, možná ve svém životě leccos přehodnotíte a pak vyhledáte i jeho další knížky.