Spisovatel František Kotleta

Spisovatel František Kotleta | foto: Nakladatelství Epocha

RECENZE: Legie Františka Kotlety bojují o spásu lidstva

  • 4
Klasik akční literární sci-fi František Kotleta si splnil sen a společně se spisovatelkou Kristýnou Sněgoňovou odstartoval knižní sérii Legie.

Existuje hudební styl zvaný aggrotech. Tvrdé, brutální a agresivní techno, nekompromisní elektronický nářez s texty jako „die motherfucker die, piece of shit, fucking lowlife“ a podobnými.

Převedeno do literárního světa, tak působí knížky bruntálského řezníka Františka Kotlety. Drsné sloky, ještě tvrdší refrény, sklíčená postapokalyptická nálada, zvířený popel a prach. Akce, ostré střihy a k tomu kopec zábavy. Tím si Kotleta získal oddané čtenářské šiky, které nepochybně rozšíří jeho novinka Legie s podtitulem Operace Thümmel.

Jde o první část plánované série, kterou Kotleta uvedl v chod s Kristýnou Sněgoňovou, autorkou knih Zřídla nebo Město v oblacích.

Žánrově jde o ukázkovou akční military sci-fi. Kotleta je mistr v okamžitém uvedení do děje. Stačí mu pár odstavců, blesková, a přitom výstižná charakteristika postav a rázem jsme v centru dění. Ve vesmíru, kde sice nikdo neuslyší váš křik, nicméně zaznamená snahu vymanit lidstvo z područí nechutných arogantních emzáků.

Legie: Operace Thümmel

70 %

František Kotleta

Přesilu mají značnou. Stojí proti nim parta existencí, které by za normálních okolností neměly sebemenší šanci přežít. Ale v alternativním vesmíru i ten poslední zoufalec, má-li krom nabitého kvéru připravenou i řádně ostrou hlášku, dostane šanci se z nadgalaktického maléru vysekat.

Buďte u toho, Operace Thümmel je jen začátek. Pokračování Amanda z pera Kristýny Sněgoňové je za dveřmi a v dalších plánovaných svazcích se příběh jistě rozkošatí.