Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektronickým knihám chybějí čtenáři

  11:30
Elektronické publikování beletristických textů, které si čtenář může stáhnout z internetu na svůj počítač či na speciální čtecí zařízení, si hledá své příznivce pomaleji, než by si přály velké počítačové a internetové firmy. Ovšem právě ty se razantně snaží svět přesvědčit o tom, že budoucnost nakladatelského průmyslu i knihy jako takové patří elektronice.
KDO S KOHO
Americká společnost Barnes & Noble, která provozuje jedno z největších internetových knihkupectví (www.bn.com), zakládá elektronické nakladatelství a od letošního jara bude podle svého šéfa Stephena Riggia nabízet na vlastní internetové stránce tisíce titulů. Vedle starších, dnes v papírové podobě už rozprodaných knih hodlá Barnes & Noble elektronicky šířit i nové práce známých autorů. Hodlá jim nabídnout autorské honoráře ve výši pětatřiceti procent z prodejní ceny knihy. V tomto bodě učinila vůči autorům zatím nejvelkorysejší nabídku. Její podíl se dosud většinou pohybuje někde mezi deseti až dvaceti procenty, občas i výše: slavné nakladatelství Simon & Schuster se v některých případech odhodlalo k pětadvacetiprocentnímu podílu.

eBook

Nabízené tituly nejsou - jak by snad mohl vzniknout mylný dojem - určeny výhradně pro speciální elektronickou čtečku. Jestliže ji nemáte anebo nechcete dotyčné soubory číst výlučně s její pomocí, lze si zdarma stáhnout programy, které vám umožní četbu elektronických titulů na normálním stolním počítači nebo v notebooku. Jedním programem je Microsoft Reader, druhým Glassbook Reader, který má být v brzké době přejmenován na Acrobat eBook Reader, čímž by se zařadil do rodiny populárních, celosvětově rozšířených prohlížecích programů firmy Adobe. Produkt Microsoftu začal být i u nás již šířen, například na kompaktech přiložených k počítačovým časopisům. Zdarma si ho můžete stáhnout ZDE.
Společnost Barnes & Noble chce být vstřícná také ke čtenářům: její produkce by neměla přesáhnout cenu osmi dolarů, nejlevnější elektronické tisky se prý pořídí už za pět dolarů. Tím se ovšem vyšší autorský podíl na prodejní ceně do jisté míry vysvětluje: papírové knihy se zkrátka prodávají vesměs za vyšší sumy.

Vstup firmy Barnes & Noble na nakladatelský trh rozjitřil diskusi o tom, kdo vlastně bude z elektronického publikování skutečně profitovat. Spisovatelé, nakladatelé, anebo prodejci? Ukazuje se, že tvorba a prodej elektronických knih si vytváří vlastní pravidla.

Bestsellerový autor Stephen King, který vloni na vlastní internetové stránce seriálově publikoval román The Plant (Rostlina), naznačil, že spisovatelé by se teď teoreticky mohli obejít bez nakladatelů a prodejců. Pro nízký zájem platících čtenářů sice nakonec zůstalo v případě Kinga jen u pokusu, nicméně nakladatelé se Kingova výpadu a experimentu zalekli a sami se snaží elektronické publikování ovládnout.

Jen těžko se však hledá řešení vyhovující všem stranám. Nakladatelé zakládají vlastní internetové sekce, což se nelíbí prodejcům, kteří pak zůstávají mimo hru. A když na scénu vstoupí takový gigant jako Barnes & Noble, který bude své knihy nabízet na čtyřech stech tisících webových stránek, na něž má obchodní kontakty, vyšachuje zase tradiční "papírové" nakladatele.

ZATÍM JEN KAPE
Trochu se však přitom vzájemném přetahování zapomíná na čtenáře: analytici upozorňují, že ti ve svém zájmu o elektronickou knihu nejsou tak nadšení, jak by si internetoví prodejci přáli.

"U publika stále vyhrává kniha v tradiční podobě a zřejmě se to nezmění ani v nejbližších pěti letech. Vývoj elektronické knihy se zatím ubírá cestou pokusů a omylů," tvrdí analytik Daniel O'Brien, který zpracovává výzkumy pro společnost Forrester Research.

Podle názoru tuzemského počítačového experta Jiřího Hlavenky, publikovaného minulý týden v internetovém časopisu Živě, se ve Spojených státech dosud prodalo na padesát tisíc speciálních čtecích zařízení a do roku 2005 by se měl odbyt zvednout na necelé dva miliony. Co však v tuzemsku vypadá jako nadějné číslo, uvažuje Hlavenka, je pro americký trh kapkou v moři. "To je množství, nad kterým tržně se chovající vydavatel spíš mávne rukou," tvrdí.

Co způsobuje čtenářskou nedůvěru? Čtenáři si samozřejmě ještě nezvykli, obrazně řečeno, usínat v posteli se čtečkou - tedy s elektronickou knihou, která má místo stránek obrazovku simulující knižní stránku. Druhým aspektem je cenová politika. Zpočátku se elektroničtí nakladatelé dušovali, že jejich produkce bude až o polovinu levnější než knihy v tradiční podobě. Běžná cena elektronického titulu se však zatím pohybuje nad deseti dolary, což zhruba odpovídá částce vydané za paperback běžného rozsahu.

Firma Hard Shell Word Factory, která na svém on-line katalogu Booklocker.com nabízí kolem dvou stovek převážně romantických titulů, je typickým příkladem, jak ceny ovlivňují zájem čtenářů: za cenu deseti až patnácti dolarů prodá měsíčně dvanáct set knih, pětidolarových publikací s obdobnou tematikou distribuuje zhruba pětkrát tolik.

Snaha přilákat čtenáře se tak stala jednou z mála aktivit, na které se knihkupci, nakladatelé i autoři dokážou shodnout. Poté, co frankfurtský veletrh loni v říjnu přišel s Frankfurt E-Book Award, dotovanou částkou sto padesát tisíc dolarů, vypsala před měsícem soukromá společnost The Electronic Literature Organization, založená spisovateli Scottem Rettbergem a Robertem Cooverem, soutěž o nejlepší beletristické a básnické dílo publikované na internetu. Oba výherci, kteří budou známi někdy na jaře, obdrží částku v hodnotě deseti tisíc dolarů.

Elektronické knihy lze nahrát do čtečky (na snímku) nebo do běžného počítače či notebooku.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...