Obálka knihy Tak jsme lajkovali od Dominika Feriho

Obálka knihy Tak jsme lajkovali od Dominika Feriho | foto: Bizbooks

Dominik Feri vyzpovídal Ovčáčka i Škromacha. Mohl být stručnější

  • 28
Teplický radní a student práv Dominik Feri napsal knihu o tom, čemu sám rozumí nejlépe – o sociálních sítích. Ačkoliv nakladatel láká na Tak jsme lajkovali jako na průvodce životem a zákoutími Facebooku či Twitteru, jde spíše o sborník, jak jej sám Feri označuje, složený z rozhovorů s osobnostmi současného internetu proložený autorovými glosami.

Mezi zpovídanými osobnostmi nechybí Michal Horáček, Vladimir 518, Filip Horký, Jiří Ovčáček či Zdeněk Škromach.

Kniha, jejíž celý název zní Tak jsme lajkovali: Kterak přiložit prst na tep doby, působí velmi atraktivně. Ať už zvoleným čtvercovým formátem, který připomíná původní tvar instagramové fotografie, nebo kresbou na obálce s Feriho obličejem.

Originální přístup si uchovává i uvnitř – místo klasického horizontálního čtení totiž čtenáře čeká vertikální. Přesně takové, které nabízí sociální sítě a internet obecně.

Dominik Feri jednotlivé osobnosti představuje prostřednictvím rozhovorů. Zdali všechny vznikly tváří v tvář, však není jasné. Některé z nich totiž silně připomínají spíše dotazník, seznam zaslaných otázek a odpovědí než rozhovor, a to jim ubírá na atraktivitě.

Celková absence většího editorského zásahu je hlavním a jediným minusem knihy. Je jasné, že jeden může být upovídanější než ten druhý, odpovědi přes polovinu stránky jsou však často na hranici snesitelnosti.

A kdo jiný než Feri vycvičený internetem by měl tušit, že se stručnost vyplatí? Takto zůstane pro některé čtenáře spousta zajímavých informací skryta ve změti textu, který mohli redaktoři nebo sám Feri vypustit.

Škromachovy selfie nestárnou

Jelikož autor knihu hned v úvodu odsuzuje k téměř okamžité archivaci, její účel byl asi splněn. Opravdu se to ale pozná až v době létajících aut, teleportu a chleba, který nepadá na namazanou stranu, jak píše Feri. A za tuto snahu je třeba mu poděkovat.

Ač se to tak teď totiž jevit nemusí, za třicet, padesát i více let se informace o selfie Zdeňka Škromacha, škádlení Jiřího Ovčáčka s pražskou kavárnou nebo pivních rohlících Ládi Hrušky mohou hodit. Určitě alespoň jako odstrašující případ.

Feri se proslavil v letošním roce kontroverzním videoklipem:

6. října 2016