Haruki Murakami

Haruki Murakami | foto: David Port

Díky novému Murakamiho románu se v Japonsku prodává více Janáčka

  • 2
Oblíbený japonský spisovatel Haruki Murakami se ve svém novém románu zmínil o hudbě Leoše Janáčka a o Československu. Jeho třísvazkové dílo se jmenuje 1Q84. V češtině román vyjde v příštím roce v překladu Tomáše Jurkoviče v nakladatelství Odeon.

Haruki Murakami: 1Q84V Japonsku se dílo ihned po vydání stalo bestsellerem, jen za první měsíc se prodal milion výtisků. Japonské vydání má více než 1500 stran, uvedl Jindřich Jůzl z Odeonu.

Není to poprvé, kdy Murakami použil ve svém díle něco z kultury, spojené s Českem. Jeden ze svých románů nazval Kafka na pobřeží. Spisovatel se cítí být Kafkou velmi ovlivněn.

Písmeno "Q" v názvu nového románu zastupuje devítku, a tvoří tak vlastně letopočet 1984. V japonštině se číslo devět čte stejně jako písmeno q, řekl Jurkovič. Název odkazuje k antiutopické knize George Orwella 1984. Příběh se odehrává v 80. letech.

Murakami vydal nejprve v Japonsku první dva díly, o tom, že vyjde i třetí část, zpočátku nikdo nevěděl. Třetí část románu tvoří epilog k prvním dvěma. Také v českém vydání pravděpodobně román vyjde ve dvou částech. V prvním budou dva svazky, ve třetím poslední. Zřejmě se budou ale jmenovat stejně, řekl Jůzl.

V románu se objevují podobná témata, která spisovatel použil už v předchozích dílech. Hlavní hrdinka se ocitne v jakémsi paralelním světě, ve kterém uvízne a snaží se z něj dostat a setkat se s životní láskou - spolužákem, s nímž se neviděla léta. Podle Jurkoviče jede hrdinka na počátku románu taxíkem a uslyší v rádiu hudbu Leoše Janáčka. I díky této krátké zmínce v románu se údajně v Japonsku zvýšil prodej Janáčkových alb, řekl Jurkovič.

Podle některých japonských čtenářů jde prý o "nejjaponštější" Murakamiho knihu, doplnil Jurkovič. Murakami bývá považován za autora, který propojuje japonskou kulturu se západním světem. Někteří ho proto považují za málo japonského spisovatele. Jeho romány jsou oblíbené v mnoha zemích světa.

Haruki Murakami

* narodil se roku 1949
* roku 1973 absolvoval tokijskou univerzitu Waseda a otevřel si na tokijském předměstí jazzový bar
* 1982 získal Nomovu cenu za Hon na ovci
* 1985 získal Tanizakiho cenu za román Konec světa
* 1987 prodal v Japonsku čtyři miliony výtisků Norského dřeva
* 2006 získal v Praze Cenu Franze Kafky
* do japonštiny přeložil F. S. Fitzgeralda nebo Johna Irvinga

Od roku 2002, kdy začaly jeho knihy vycházet i v češtině, si jich čeští čtenáři koupili desítky tisíc. Velmi oblíbené bylo Norské dřevo - hned první kniha, kterou od Murakamiho Odeon v roce 2002 vydal. Dobře se prodával také Kafka na pobřeží (recenze zde), zejména poté, kdy Murakami v Praze převzal v roce 2006 Cenu Franze Kafky.

Úspěch u českých čtenářů sklidila i kniha s názvem Afterdark (recenze zde) a román Konec světa & Hard-boiled Wonderland (recenze zde). Zatím poslední knihou, která od Murakamiho v ČR vyšla, byla O čem mluvím, když mluvím o běhání (recenze zde).

,