Dietlův neznámý příběh líčí zrod agentur

Dvaadvacet let trvalo, než se televizní román krále seriálů Jaroslava Dietla Na počátku bylo slovo... přenesl z archivů hamburské televize do českých knihkupectví. Osud tohoto dosud neznámého projektu je obdobně spletitý jako příběhy jeho hrdinů - zakladatelů světoznámých zpravodajských agentur.

Sedmidílný životopisný seriál „o slovutných pánech Havasovi, Reuterovi a Wolffovi“, jak zní podtitul knihy z nakladatelství Máj - Dokořán, začal Dietl psát pro hamburskou televizi, která po obrovském úspěchu seriálu Nemocnice na kraji města v Německu žádala od jeho autora další nápady.

Scenáristova manželka tehdy během studií žurnalistiky vyslechla přednášku o zkrachovalém bankéři, kterému z velkého jmění zbyly jen styky a informace a jenž zjistil, že i s nimi se dá velice výhodně obchodovat.

Oním bankéřem byl Charles-Louis Havas, zakladatel vůbec první tiskové agentury na světě, předchůdkyně nynější francouzské AFP. U něho se pak učili další pionýři branže, němečtí studenti Bernhard Wolff a Paul Julius Reuter. A kdo by dnes neznal značku Reuters?

„Jaroslavovi jsem se o přednášce jen zmínila. Okamžitě vytušil svou šanci,“ vzpomíná v úvodu knihy Magdalena Dietlová a přidává manželovu citaci z námětu, jejž v lednu 1981 zaslal do Německa. „Začátky těch velkolepých informačních monopolů jsou vlastně vzrušujícím příběhem tří pozoruhodných, odvážných a velkorysých mužů. Osobností, kterým se podařilo nejprve obtížně svět spojit a pak ho zase pečlivě a promyšleně rozdělit,“ psal Dietl.

Hamburský dramaturg prý označil látku za slibnou, poslal do Prahy obrovský balík vyžádané odborné literatury a Dietl od září do prosince 1981 celý seriál napsal. „Každý díl vždy schvaloval ústřední výbor KSČ a pak teprve byl poslán do Hamburku. Celkem v klidu tak postupně odešlo všech sedm dílů, až poté náhle udeřil blesk,“ vzpomíná vdova po Dietlovi.

Autorovi bylo sděleno, že celý již schválený příběh je „oslavou nepřátelských nadnárodních imperialistických tiskových monopolů“, tudíž že je třeba všechny díly z Německa okamžitě stáhnout a spolupráci ukončit. Což Dietl odmítl, odevzdanou práci si zpět nevyžádal a v roce 1985 zemřel.

Jeho scénář dál ležel v Hamburku a netočil se, neboť původně se prý předpokládalo, že nákladné dobové scény z Paříže, Londýna a Berlína 19. století se pořídí levně v Praze. Až po roce 1989 si Dietlová text Na počátku bylo slovo... znovu přečetla, okolnosti jeho vzniku vylíčila příteli, který se vrátil z emigrace, a ten se rozhodl vykoupit autorská práva z hamburské televize zpátky.

Historický příběh o průkopnících obchodu s informacemi se tedy ke čtenářům dostává poprvé, podobně jako jiný nerealizovaný Dietlův scénář napsaný na německou objednávku, televizní román Doktor Marcus a jeho rod, který knižně vyšel v loňském roce.

Jaroslav Dietl: Na počátku bylo slovo.... Obal knihy.