Ze seriálu Hercule Poirot (Poirota hraje David Suchet, kapitána Hastingse Hugh Fraser). | foto: Česká televize

David Suchet ve své knize odhalí, jak se loučil s rolí Poirota

  • 1
Na podzim vyjde v českém překladu autobiografie Davida Sucheta, nejznámějšího televizního představitele Hercula Poirota. Nese název Za objektivem a vydává ji nakladatelství Moba.

Když kniha vyšla na konci loňského roku v originále, britská média zaplavily zprávy týkající se role slavného detektiva z pera spisovatelky Agathy Christie. Suchet se v nich vyznává z prvotní nechuti hrát Poirota, která se však nakonec proměnila v celoživotní lásku. Belgičana s knírkem Suchet ztvárňoval přesně čtvrt století. Poslední epizodu televize ITV odvysílala v roce 2013.

„Když jsme dotočili poslední epizodu, prošel jsem si určitým truchlícím procesem. Vlastně pořád ještě truchlím, protože Poirot byl můj nejlepší přítel, v mnoha ohledech i mé alter ego. Znal jsem jej lépe než kohokoli jiného,“ vylíčil herec.

Za objektivem však zdaleka nehovoří jen o Poirotovi, Suchet v knize rekapituluje celou svou hereckou kariéru, píše o rodině a hlavně své největší vášni – fotografování. Jak už název napovídá, herec málokdy pustí fotoaparát z ruky. V knize si tak čtenáři mohou prohlédnout jeho autorské snímky a nechybějí ani ukázky z rodinného archivu. 

Třeba fotografie malého Sucheta s dědečkem Jimmym, který v něm lásku k focení probudil a vše ho sám trpělivě učil. Nahlédnout lze i do momentů, kdy se Suchetovi narodily děti nebo kdy se v roce 1976 ženil. Se svou ženou Sheilou mají dva potomky a jsou trojnásobnými prarodiči. 

Na pultech knihkupectví by se kniha Za objektivem měla objevit 30. října.